Men vad man inte ser är hur våra politiska partier och deras politiker ser för lösningar. Vilka åtgärder tänker man göra för att vi ska få en fungerande vård i Värmland, skriver Camilla Gustafsson.
Om mindre än en månad, den 11 september, är det val till kommun- och regionfullmäktige. Valen sker i samband med valet till riksdag. Vid valet röstar du på det parti och de politiker som du tycker ska leda i din kommun och Region Värmland.
Följer man massmedias rapportering så ser man svarta rubriker om hälso- och sjukvården och omsorgen. Det är brist på personal, ohållbar arbetsmiljö, patienthändelser och vårdplatsbrist. Men vad man inte ser är hur våra politiska partier och deras politiker ser för lösningar. Vilka åtgärder tänker man göra för att vi ska få en fungerande vård i Värmland? Enligt de opinionsundersökningar som gjorts är sjukvården den viktigaste frågan för alla medborgare över 18 år, men av politiken får vi inga svar.
Det råder en skriande brist på biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor. På vårdcentraler, mottagningar, vårdavdelningar och i hemsjukvården är man för få kollegor och kan inte utföra sitt arbete på ett fungerande sätt.
Så skriver du en debattartikelDet blir långa dagar med både övertid, inga eller få raster/pauser, patienter kommer inte fram på telefon/får vänta länge och arbetsmiljön är förfärlig. Stress och press är vardagsmat. Man varnar om patientrisker men även cheferna har en omänsklig arbetsmiljö.
Sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker vill arbeta inom vården men när man riskerar sin egen hälsa på grund av arbetsbelastningen och all övertid, man inte kan ta ansvar för alla patienter eftersom man är för få kollegor och att sen privatlivet blir lidande, då tar man det svåra beslutet att byta jobb eller sluta inom yrket.
Kommunerna och regionen har kommit med flera förslag på lösningar, men grundproblematiken finns kvar: Vi behöver fler kollegor. Hur får man det? Genom att ta hand om och värdesätta sin personal. Möjlighet att utvecklas i sitt arbete. Trygg inskolning av en erfaren kollega.
Hur gör man det? Eftersom man inte har tagit itu med problemet på ett övergripande sätt tidigare så kommer det att ta tid och kommer att kosta pengar, men kan man enas över partigränserna om en långsiktig och stabil satsning på lön och löneutveckling, så kommer det att gå.
När ska politiken våga börja prata om det här?
Camilla Gustafsson
Avdelningsordförande, Vårdförbundet Värmland