Hoppa till huvudinnehållet

Provet visar: Mystiska utsläppet är tallolja

Publicerad:
Utsläppet är nu identifierat som tallolja enligt Stora Ensos provresultat.
Utsläppet är nu identifierat som tallolja enligt Stora Ensos provresultat. Foto: Tommy Pedersen

Utsläppet på Bomstadbaden är nu bekräftat som tallolja, visar provtagningen som Stora Enso har gjort.

Hypotesen är att det rör sig om ett spill och inte en läcka.

– Det var en incident med lossning till en tankbil förra veckan, säger Peter Sundell, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

NWT har tidigare rapporterat om det mystiska utsläppet som bland annat spred sig till Bomstadbaden. Igår kunde NWT även berätta att Stora Enso initierat ett saneringsarbete efter att en okulär undersökning tytt på att utsläppet kan vara tallolja.

Kommunen avråder från bad vid populär badplats: ”Någon form av utsläpp”

Nu har provsvaren kommit och bekräftar att det rör sig om tallolja. Under fredagseftermiddagen träffades Stora Enso, Karlstads kommun och länsstyrelsen för ett möte om händelsen.

– Provsvaret har kommit och det är tallolja som dykt upp på Bomstadbaden och Bergviks udde. Stora Enso utgår ifrån att det kommer från Skoghall, säger Peter Sundell, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

– Det var en incident med lossning till en tankbil i måndags förra veckan och det mesta hamnade på plattan där. Stora Enso pratade med en expert på sanering av tallolja som berättade att även små mängder tallolja kan sprida ut sig i små delar och förorena ett större område. Hypotesen är att det kom på plattan samt att det kom stora mängder vatten vid skyfallet i tisdags som kan ha gjort att det sköljdes ut och slapp igenom oljeavskiljaren.

Utsläppet på Bomstad identifierat

Peter Sundell betonar dock att Stora Enso inte har brustit i sin rapportering.

– Stora Enso skrev en intern tillbudsrapport och har skött allt enligt boken. I nuläget kan jag inte se att bolaget har gjort fel på något sätt.

Talloljan är dock inte giftig.

– Det är lite kladdigt och otrevligt att få på sig. Några kan vara känsliga mot tallolja som är allergiframkallande men det är inte giftigt på något sätt, säger Peter Sundell.

Under fredagseftermiddagen skickade Stora Enso ut ett pressmeddelande.

”Efter egen utredning är vår slutsats att det sannolikt härstammar från en tidigare spillincident vid lastning av talloljebil, där ett efterföljande regnoväder orsakat utsläpp via dagvattnet. Vår bedömning är fortfarande att det är mindre mängder och som tidigare nämnts är tallolja helt giftfritt och biologiskt nedbrytbar”, skriver de och fortsätter:

”Även om det är en enskild incident orsakad av den mänskliga faktorn är det förstås olyckligt att det skett och vi arbetar nu med saneringen vid Bomstadbaden, med avsikten att det ska vara klart i dag.”

Vid 19.20 på fredagskvällen gick Karlstads kommun ut med ett pressmeddelande om att badplatsen hade blivit inspekterad och att avrådan från att bada nu inte längre gäller.

– Vi har inspekterat badplatsen vid Bomstadbaden och kan nu efter saneringen ta bort vår avrådan om bad för den större strandremsan som ligger precis vid campingen. Besökare till stranden kan se ett ofarligt oljeskimmer på stranden som jag noterade vid inspektionen, men det är ett helt ofarligt naturfenomen som uppstår av att järnbakterier samlas i järnhaltigt vatten, säger Christopher Oldne.

Artikeltaggar

BomstadKarlstadMiljöSkoghallStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.