Hoppa till huvudinnehållet

Pär Holmgren: Bruka skogen utan att förbruka den

Publicerad:
Den utbredda användningen av kalhyggesbruk och tung markberedning visar att kortsiktiga lönsamhetsmål får gå före långsiktiga hållbarhetsmål, skriver Pär Holmgren.
Den utbredda användningen av kalhyggesbruk och tung markberedning visar att kortsiktiga lönsamhetsmål får gå före långsiktiga hållbarhetsmål, skriver Pär Holmgren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Direkt från Europaparlamentet

Poängen med EU:s nya skogsstrategi är att förändra dynamiken, och göra det mer lönsamt för skogsägare att låta skogen vara skog, binda koldioxid och skydda den biologiska mångfalden, skriver Pär Holmgren.

EU:s nya skogsstrategi har fått den svenska skogsindustrin att rasa. Kritikerna menar att EU-kommissionen med den nya strategin vill flytta makten från de svenska skogsägarna till Bryssel. Ett mandat EU redan har i dag genom miljö- och klimatlagstiftning.

Men vad är egentligen en skog? Vi i Sverige behöver ändra synen på vår skog. Det är en myllrande plats, där liv frodas och arter, ekosystem och mångfald verkar. Det är svampställen och blåbärsris. Det ska värnas. Och skogen är dessutom vårt bästa verktyg för att rädda klimatet. Genom sin förträffliga förmåga att binda och lagra kol i stam och mark kan skogen genom att brukas på ett bättre sätt minska mängden koldioxid i atmosfären.

Det här är vad EU vill genom sin skogsstrategi, och genom den senaste klimatlagstiftningen. För klimatfrågan och hotet mot den biologiska mångfalden är gränsöverskridande problem med gränsöverskridande lösningar. Samtidigt har lönsamheten för svenskt skogsbruk försämrats sedan 1990-talet och arbetstillfällena blivit färre.

Kritiker mot skogsstrategin menar att beslutsfattarna i Bryssel inte förstår skogsbruk och skogens behov på samma sätt som skogsägare gör. Men efter att själv ha besökt ett flertal skogar och skogsägare i Sverige har jag sett med egna ögon att en stor del av det industriella skogsbruket inte är hållbart, varken ekologiskt eller ekonomiskt. Den utbredda användningen av kalhyggesbruk och tung markberedning visar att kortsiktiga lönsamhetsmål får gå före långsiktiga hållbarhetsmål.

En granskning av Dagens Nyheter visar att mycket av den svenska skogsforskningen har sponsrats av stora skogsbolag och konsultbolag, där produktion prioriterats över miljöfrågor. Med sitt enorma kapital har skogslobbyn vaggat in hela Sverige i en falsk tro på att avverkning är nyttigt och att trädplanteringar faktiskt är riktigt skog. Snart finns inga riktiga urskogar kvar.

Gamla skogar som gör ovärderlig nytta genom att rena luften och härbärgera en stor mångfald av arter. Dessutom fortsätter de gamla skogarna långsiktigt att kontinuerligt lagra kol i marken, precis som de har gjort i tusentals år innan vi människor började bruka skogarna.

Samtidigt förstår jag att det finns en rädsla för att produktionen inom skogsindustri minskar, när det länge har varit en inkomstkälla för Sverige. Men poängen med EU:s nya skogsstrategi är att förändra dynamiken, och göra det mer lönsamt för skogsägare att låta skogen vara skog, binda koldioxid och skydda den biologiska mångfalden. De allra flesta enskilda skogsägare i Sverige skulle tjäna rejält på detta, både kortsiktigt och långsiktigt.

Det är precis vad vi miljöpartister vill. Det måste bli mer lönsamt för skogsägare att bevara skogen och använda sig av metoder som kommer att gynna skogsägare och själva skogen långsiktigt. Att skydda skogen, jordens lungor och hem åt miljontals arter, är helt avgörande om vi ska klara klimatmålen och kunna rädda planeten och allt det liv som samsas här.

Det är dags att vi lär oss att bruka skogen – utan att förbruka den.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)

Artikeltaggar

BrysselDagens NyheterEUEuropaparlamentetKlimatKoldioxidMiljöpartietNaturskyddPär HolmgrenSigneratSkogsbrukSverigeTräd