Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske S-profilen rasar mot Moderaterna: ”Vill skrämmas – ovärdigt”

Publicerad:
Lars Mejern Larsson tycker att Moderaternas kampanj om att Socialdemokraterna kommer att återinföra fastighetsskatten är felaktig.
Lars Mejern Larsson tycker att Moderaternas kampanj om att Socialdemokraterna kommer att återinföra fastighetsskatten är felaktig. Foto: Joachim Lagercrantz

Socialdemokraterna säger nej till att återinföra fastighetsskatten.

Men Moderaterna varnar för att Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer få S att vika sig.

– Det verkar som att man vill skrämmas. Ovärdigt, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Frågan om fastighetsskattens vara eller icke vara brukar dyka upp i valrörelserna. Alliansregeringen tog bort skatten – som låg på en procent av taxeringsvärdet – 2008 och sedan dess har borgerliga politiker ofta varnat för att Socialdemokraterna ska återinföra den.

Numer betalar fastighetsägare en kommunal avgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet, med ett årligt takbelopp. I år ligger det på 8 874 kronor.

Hör av dig – vi ställer frågorna du vill ha svar på

Inför valet har statsminister Magdalena Andersson (S) vid flera tillfällen sagt att hon inte tänker återinföra fastighetsskatten.

– Det kan inte bli mer tydligt, säger Lars Mejern Larsson.

Ett av hans argument mot fastighetsskatt är att han inte tycker att människor ska behöva få kraftigt ökade boendekostnader.

– Boendet är så grundläggande att förutsägbarheten måste vara jätteviktig och central. Man ska inte behöva vara rädd för att behöva lämna sitt hem på grund av att man får helt orimliga kostnader.

”Älskar fastighetsskatt”

Men i den moderata valkampanjen varnas det ändå för att en ny S-ledd regering ska svika statsministers löfte.

NWT har varit i kontakt med riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M), som återkommer med svar via sms.

Hon radar upp att såväl V och MP som stora delar av S (till exempel LO och flera distrikt) är för fastighetsskatt och att Magdalena Andersson tidigare sagt att hon ”älskar fastighetsskatt”.

”Andersson kan heller inte i samband med utfrågning utesluta återinförd fastighetsskatt”, skriver Marléne Lund Kopparklint.

Marléne Lund Kopparklint tycker att mycket talar för att en ny S-ledd regering skulle återinföra fastighetsskatten.
Marléne Lund Kopparklint tycker att mycket talar för att en ny S-ledd regering skulle återinföra fastighetsskatten. Foto: Tommy Andersson

Hon beskriver den gamla fastighetsskatten som en stor belastning för barnfamiljer som tvingade människor att flytta från sina hem.

”Jag är övertygad om att svenska folket tycker dagens ordning är mycket mer rättvis och rimlig”, skriver Marléne Lund Kopparklint.

”Kommer väldigt billigt undan”

Riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) tycker att fastighetsskatt är ett viktigt verktyg för att generera stabila intäkter till staten och för att jämna ut de ekonomiska klyftorna.

Dagens takbelopp på den kommunala fastighetsavgiften innebär att den som äger en villa med ett taxeringsvärde på knappt 1,2 miljoner kronor betalar lika mycket som den som äger en fastighet värd tiotals miljoner.

Vänsterpartiet vill ha en ny fastighetsskatt för de som köpt fastigheter för ungefär nio till tio miljoner kronor eller mer. Enligt Håkan Svenneling omfattar det fyra procent av hushållen.

– De som äger jättefastigheter kommer väldigt billigt undan med dagens system, säger han.

Håkan Svenneling tycker att de som äger stora fastigheter ska betala mer skatt.
Håkan Svenneling tycker att de som äger stora fastigheter ska betala mer skatt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Däremot tycker han inte nödvändigtvis att exakt samma fastighetsskatt som före 2008 ska återinföras.

– Man behöver titta på en ny utformning.

Hushållen är hårt pressade av hög inflation och höga energipriser. Är det rätt tajming för att återinföra fastighetsskatten?

– Som med alla reformer behöver man följa den ekonomiska utvecklingen, men det finns en grupp hushåll som mår väldigt bra och har haft det väldigt bra under Alliansregeringen, men även under S-regeringen. Det är viktigt att den inkomstgruppen bidrar mer till det gemensamma.

Det finns en grupp hushåll som mår väldigt bra.
Håkan Svenneling (V), riksdagsledamot

Lars Mejern Larsson säger att S inte kommer vika sig för V och MP.

– Det här är så grundläggande, så jag har väldigt svårt att se det, säger han.

Tycker du att dagens kommunala fastighetsavgift är rättvis?

– När det gäller den kommunala fastighetsavgiften planerar vi ingen förändring av den, men där vill jag avvakta och se vilket mandat vi får.

Så du har inget besked i dagsläget om huruvida ni kommer skruva i den?

– Nej, det törs jag inte säga för dagen.

Läs mer om valet:

Kullgren (KD) anklagas försöka trixa med bidrag: ”Vi tog aldrig emot några pengar”Makthavarnas konflikt om Karlstad airport: ”Nästan ingen håller med”Vargfrågan splittrar i Värmland: ”Som att det skulle vara våldtäktsmän”Kommundirektörens krav efter stora flyktingvågen: ”Staten ska betala”

Artikeltaggar

Din journalistEkonomiHåkan SvennelingLars Mejern LarssonMarléne Lund KopparklintModeraternaPolitikSocialdemokraternaVal 2022VänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.