Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: San Moteur glänser på ett sätt jag aldrig har sett förut

Publicerad:
Oliver Johansson ställer in sig i hyllningskören till San Moteur.

Jubileumspokalen avgjordes tidigare i veckan och jag kände spontant att jag är tvungen att ge er mina tankar på vad som verkligen hände på Solvalla i onsdags.

Ni som följer travet noga vet exakt hur utgången blev.

Förstapriset var 1,5 miljoner kronor och loppet lockade många fantastiska femåringar som skulle göra upp om segern. Det är en fantastisk tävlingsdag och jag hade faktiskt lite ångest att jag inte var på plats den här kvällen.

Den stora snackisen som gick under veckan var i alla fall att derbyvinnaren och fortfarande obesegrade Timo Nurmos hästen Calgary Games hade kastat in handduken och valde att stå över årets upplaga. Anledningen och sanningen var framförallt avelsarbete och tveksam form, men såhär i efterhand borde han vara glad över att han inte deltog.

Loppet såg aningen spännande ut på förhand men jag visste tidigt hur det skulle utspela sig. Efter att jag hade kollat på startlistorna förra veckan så såg jag att det endast startade nio stycken hästar bakom bilen.

Och ett monster.

Den femåriga hingsten San Moteur har under sin tid på tävlingsbanan glänst på ett sätt som jag aldrig har sett förut. Han vann Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestadtravet under april månad och kretsen kring hästen valde sedan att stå över Elitloppet för att satsa på en längre karriär och viktigare uppgifter framöver. Som exempel Jubileumspokalen i onsdags men förhoppningsvis också Prix d'Amérique i början på nästa år.

Hästen mosade motståndet i årets upplaga av Jubileumspokalen efter att Björn Goop intagit dödenspositionen varvet från mål och segertiden 1,09,7 betydde även nytt världsrekord. Hatten av.

Detta är ett unikum till häst och jag hoppas verkligen att vi får se honom på tävlingsbanan i många år framöver. Jag som travälskare tar verkligen till mig prestationer som denna för det är exakt detta jag vill se. Motståndare som inte har någonting att sätta emot och en ren och skär utklassning av en häst vi inte har upplevt förut.

Kan det bli bättre? Nej, det känns långsökt.

Stort grattis till Björn Goop, Håkan Arvidsson och Jessica Jonsson som sköter om San Moteur till segern och jag hoppas verkligen att ni njuter av varenda sekund ni spenderar tillsammans med hästen. Jag hoppas han får vara frisk i sin fortsatta karriär för då kommer han förgylla väldigt många travönskningar framöver.

V75 Örebro

Örebrotravet står som värd denna veckan och det bjuds på E3 finaler, vilket alltid är trevligt. Bra sport med fina prispengar väntar och jag blir inte alls förvånad om utdelningen på V75 sticker iväg. Här kommer dragen.

V75-1

1 Uncle Töll har provat lyckan i monté men är nu tillbaka i sitt rätta forum. Bra läge med Goop i sulkyn och han måste streckas.

6 Toto Barosso är en strulpelle men rapporterna på hästen låter bra. Han kan dyka till ledningen härifrån och då ska han räknas.

8 Borups Tornado är bra när han tävlar på topp men prestationen senast var klen. Räknas om han levererar som han brukar.

V75-2

2 Missle Hill ser ut att ha en skräddarsydd uppgift här och ja, han kan vara ett spikförslag men procenten sticker verkligen iväg.

6 Beartime har skrällt förut och han kan vara en luring med rätt resa.

10 Global Welcome var fin bakom favoriten senast och skulle det bli körning från start kan han blanda sig i segerstriden.

V75-3

1 Corazon Combo har en fruktansvärt bra segerprocent men innerspåret kan vara lurigt och jag vill återigen gardera.

3 Bedazzled Sox knäckte favoriten näst senast och fick mycket pengar in på kontot då. Man vill garanterat göra en repris på den starten och han ska absolut räknas ifrån ett bra läge.

6 Following är skrällen i loppet. Barfota runt om och Björn Goop i sulkyn. Den mannen är ostoppbar för dagen och jag måste bara plocka med honom.

V75-4

2 Global Crossover vann direkt efter ett långt uppehåll senast och spåret blev bra. Fin procent och kan vara en chansspik på ett mindre system.

7 Labyad Bros drar mycket streck på grund av läget men hästen känns inte så het för mig faktiskt. En av flera som kan vinna.

11 Livingstone är ett tidigt skrällbud och hästen ska med om man streckar på.

V75-5

2 Eagle In Disguise jagar tredje raka segern här. Läget blev bra men motbud saknas inte.

9 Final Whistle kommer ifrån formstall nummer ett och Mattias Djuse skulle kunna sätta honom först över linjen här. Spännande.

11 Hand Full är spännande om någon. Hästen har tävlat nere i Frankrike men ska nu visa upp sig i Sverige för första gången. Måste streckas.

V75-6

3 Dea Grif är snabb ut och borde ta hand om ledningen här. Distansen är perfekt och från ledningen så är det hästen att slå för övriga.

4 Beat it och 5 O’mara Zon är starka och rejäla och får ses som främsta motbud till Dea Grif. Övriga ekipage får det tyvärr svårt.

V75-7

2 King of Everything var lovande som unghäst men har inte hittat tillbaka till den formen än. Han är snabb ut och kommer få ett fint lopp men jag ser honom endast som en outsider.

5 Bravo Santana är snabb i benen och kommer verkligen göra allt för att besegra favoriten. Måste streckas om man väljer att gardera.

10 Born to Run var stenklar i den senaste starten innan galoppen kom plötsligt. Jag krånglar inte till det och ger honom en ny chans på lördag. Spik.

Korta fakta

Spiken: 10 Born To Run tar revansch.

Avslaget: 7 Ladyab Bros är obegränsat överstreckad. Jag fattar ingenting.

Draget: 11 Hand Full ska bli spännande att se i Sverige nu. Given.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken här.

Artikeltaggar

San MoteurTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.