Hoppa till huvudinnehållet

Parkhyran chockhöjs – jaktmässan i fara

Publicerad:
Förutom under pandemin har jaktmässan i Rottneros park arrangerats varje år sedan 2014. Nästa år ser det dock inte ut att bli någon mässa. Bild från årets mässa tidigare i augusti.
Förutom under pandemin har jaktmässan i Rottneros park arrangerats varje år sedan 2014. Nästa år ser det dock inte ut att bli någon mässa. Bild från årets mässa tidigare i augusti. Foto: Olivia Larsson

Konsert- och eventarrangören Peter Besterman, Sunne, har tröttnat på bemötandet han får från Sunne kommun. Droppen var en 80-procentig hyreshöjning som äventyrar nästa års jaktmässa i Rottneros park.

Han har nu dragit igång en aktionsgrupp som samlar missnöjda Sunnebor.

Sunne 2030 heter aktionsgruppen som nyligen startades genom ett öppet brev från bröderna Peter och Stefan Besterman. De driver eventbolaget Besterman AB, som varje år genomför över 100 evenemang runt om i Sverige. I Sunne har bolaget bland annat arrangerat konserter med Bryan Adams, ZZ Top, Gyllene tider och Ulf Lundell i Rottneros park.

Världsartister åter till Sunne: "Testar folks vilja"

Sedan 2014 arrangerar de också den populära jaktmässan i Rottneros park som lockar tusentals besökare till parken.

”Radikal försämring”

– Vi välkomnas med öppna armar av tjänstemän och politiker och lokaluthyrare på alla platser vi besöker. Förutom i Sunne. De sista fem åren har en radikal försämring av bemötandet och attityd från politiker och företrädare för kommunala bolag skett, skriver de i ett inlägg på den nystartade organisationens hemsida.

Till NWT säger Peter Besterman att det inte blir någon jaktmässa nästa år, om kommunen står fast vid sitt hyreskrav.

– Sedan vi startade Sunne jaktmässa 2014 har det kommunala bolaget som driver Rottneros park höjt hyran från 60 000 kronor till 165 000 kronor. Inför 2023 har de aviserat en hyreshöjning till 300 000 kronor. Det är ren ockerhyra, säger han.

”Bemötandet dåligt”

Förutom att hyran enligt Besterman är för hög har bemötandet från kommunens representanter varit under all kritik, säger han.

– Det enda vi får höra är hur mycket problem vi orsakar och hur dåligt vi passar in i parkens ordinarie verksamhet.

Han menar att Sunne kommun borde vara tacksam för att det finns entreprenörer som vill satsa det arbete och risktagande det innebär för att arrangera stora publikevent, event som drar folk och intäkter till kommunen.

– Vi gör det såklart för att tjäna pengar, men vi gör det också med hjärta för Sunne som ort. Vi vill vara med och göra något bra för dem som bor här.

Peter Besterman, erfaren eventarrangör, är starkt kritisk till Sunne kommuns företagarpolitik.
Peter Besterman, erfaren eventarrangör, är starkt kritisk till Sunne kommuns företagarpolitik. Foto: Carl Edlom/NWT arkiv

Peter Besterman säger att han inte är ensam i sin kritik, och att den inte bara gäller hanteringen av hans egna arrangemang. Han tycker sig ha sett en allmän försämring i företagarklimatet.

– Kommunen rasar i undersökningarna av näringslivsklimatet i kommunerna. Förr var vi i toppen.

”Många håller med”

Uppropet som aktionsgruppen har startat har mötts av mycket stöttande kommentarer, säger han.

– Det är massor av folk som ringer, sms:ar, delar och gillar. Det är många som är missnöjda.

Aktionsgruppen är inte bunden till något parti.

– Fram till valet kommer vi att samarbeta med de politiker som förstår problematiken och vill förändra tillsammans med oss.

Petra Svedberg, kommunchef i Sunne och vd för Rottneros park & trädgård AB.
Petra Svedberg, kommunchef i Sunne och vd för Rottneros park & trädgård AB. Foto: Dan Enwall

Petra Svedberg, kommunchef och dessutom vd för det kommunala bolaget Rottneros park & trädgård, säger att hon kan ha förståelse för att Besterman upplever en försämring, men menar att bolaget bara följer lagen.

– Jag kan förstå att man kan reagera utifrån förutsättningarna som var tidigare, men om jag pratar som vd för parkbolaget så har jag ett tydligt uppdrag från ägarna Sunne kommun som innebär en ekonomi i balans, och när man gör förluster på en helg som är större än intäkterna behöver man reglera hyran.

Men förstår du att man som mässarrangör reagerar på en så kraftig hyreshöjning? Från 165 000 kronor till 300 000, det är 80 procent dyrare från ett år till ett annat?

– Ja, men utifrån våra räkenskaper är det så mycket intäkter som försvinner från parken under den helgen i och med att vi tappar intäkter från besökare. Det ska vara marknadsmässig hyra, inte bara för Besterman utan för samtliga som vill abonnera parken. Hyran har inte varit marknadsmässig tidigare.

– Som kommunchef har jag som uppdrag att följa kommunallagen. Vi ger evenemangsbidrag och vill arbeta serviceinriktat och möjliggörande men vi måste göra det jämlikt, vi kan inte subventionera ett enskilt bolag med skattemedel. Man måste arbeta utifrån de lagar och regler som finns.

Peter Besterman upplever ett allmänt ointresse från kommunen gentemot arrangörer av konserter och evenemang?

– Som evenemangskommun är vi jättepositiva till många olika typer av evenemang och bidrar på olika sätt, till exempel genom eventbidrag. I dagsläget riktas de främst till de evenemang som arrangeras utanför högsäsong. Detta kan komma att korrigeras och förändras. Rottneros Park har få veckor per år som ger intäkter som gör det möjligt att utveckla parken, och om Besterman kan tänka sig flytta mässan utanför högsäsong erbjuder vi helt andra hyror och väsentligen lägre priser.

Artikeltaggar

BesöksnäringNäringslivPeter BestermanPetra SvedbergRottneros parkSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.