Visa oss vårdadministratörer att vårt arbete är viktigt

Publicerad:
Visa att det är värt någonting att arbeta inom vården i Region Värmland, skriver Erica Sparrenholt. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi älskar vårt yrke men kommer snart inte ha råd att arbeta kvar, skriver Erica Sparrenholt, Jenny Lindgren och Emma Åkerlund.

Vi vill referera till uppropet angående vårdadministratörers löner inom Region Värmland. Vi har för närvarande lägst lön i Sverige och med rådande omvärldsläge har vi svårt att få vår liv att gå ihop och skriver härmed direkt till berörda politiker, eftersom vi inte har fått någon form av återkoppling i ärendet.

Vi, liksom sjuksköterskorna, ligger lägst lönemässigt i Sverige. Region Värmland är en av de största arbetsgivarna i Värmland och borde leda med gott exempel för att locka hit kompetent personal och för att få dem att stanna kvar. Sjuksköterskorna har man nu satsat på, vilket inte är en dag för tidigt. De gör ett fantastiskt arbete och utan dem är det svårt att kunna bedriva en god och säker vård. Vi behöver locka hit fler sjuksköterskor och nu under sommaren har vi sett att åtgärden som gjordes angående deras löner, kom alltför sent. Många har redan lämnat sina tjänster och sommaren har varit oerhört tuff, både för personalen som funnits på plats och för patienter som har sökt vård. Sjuksköterskorna är för få.

Samma sak gäller för oss vårdadministratörer. Vi anses vara såpass viktiga att vi inte bör strejka, eftersom det inte skulle vara patientsäkert. Mottagningar runtom i Sverige har fått stänga ner när vårdadministratörer inte är på plats på grund av just patientsäkerheten. För att kunna täcka upp de enorma pensionsavgångar som kommer ske under kommande år, behövs det anställas kompetenta vårdadministratörer som får lön utefter det oerhört viktiga arbete som utförs. I dagsläget är det svårt att rekrytera och många söker sig till privata arbetsgivare och andra regioner för att få upp lönen till en skälig nivå och för att få vara delaktiga i att utveckla verksamheten. Vi väljer dock än så länge att stanna kvar inom Region Värmland, för vi tror och hoppas på vården i Värmland.

Så skriver du en debattartikel

Visa oss att vår verksamhet kännetecknas av kunskap och kvalitet. Vi är de administrativa proffsen som borde vara en självklar del i att utveckla verksamheterna och tillsammans med andra yrkesgrupper säkerställa att patientens väg genom vården ska vara smidig, enkel och kvalitativ. Tillsammans tar vi oss framåt.

Vänta inte till sista sekunden. Vänta inte tills vi strejkar eller säger upp oss. Vänta inte med att ”försöka” ligga i framkant vad gäller jämställda löner. Lägg er i framkant. Visa att det är värt någonting att arbeta inom vården i Region Värmland. Visa att vi är en jämställd region. Visa att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig. Visa att vi tillsammans blir bättre och att även vår roll i helheten är sedd, att vårt arbete är respekterat. Visa att ni lyssnar, är lättillgängliga och kommunicerar tydligt. Visa att kommunikationen alltid är schysst och inkluderande.

Enligt Region Värmlands värdegrund ska alla i Värmland ha rätt till ett gott liv. För närvarande äts våra löner upp av hyra, drivmedel och mat. På grund av inflationen måste vi nu vrida på varenda krona för att få livet att gå ihop.

Vi älskar vårt yrke men kommer snart inte ha råd att arbeta kvar. Tvinga oss inte ifrån våra jobb. Visa oss att vårt arbete är lika viktigt som ni säger att det är.

Erica Sparrenholt

Jenny Lindgren

Emma Åkerlund

Vårdadministratörer

Artikeltaggar

DebattInflationJämställdhetLönerRegion VärmlandSjuksköterskaSjukvårdSverigeVårdadministratör

Läs vidare