Hoppa till huvudinnehållet

M-profilerna som kan bli kommunalråd: ”De skulle jag sätta mina pengar på”

Publicerad:
Den senaste mandatperioden har Per-Samuel Nisser och Alexander Torin varit kommunalråd. Frågan är nu, vilka är aktuella för en ny duo? Foto: Emma Lindell

Alexander Torin kommer med all sannolikhet knipa den första kommunalrådsposten för Moderaterna.

Men vem tar den andra platsen om det blir aktuellt? Enligt uppgifter till NWT står det högst troligen mellan tre namn.

Nu har Moderaterna två kommunalråd i Karlstad. Det är Per-Samuel Nisser tillsammans med Alexander Torin.

Hör av dig – vi ställer frågorna du vill ha svar på

Den förstnämnda är kommunstyrelsens ordförande i dag, men har meddelat att han inte kandiderar för posten detta val.

Den rollen har i stället Alexander Torin fått, som varit ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden senaste mandatperioden.

Med all sannolikhet går därför en kommunalrådspost till honom om det skulle bli aktuellt.

Men vem är det som får den andra om partiet skulle få två?

Bakom Alexander Torin på listan finns Margareta Nisser Larsson, Magnus Resare, riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint, Lotta Björklund, Christian Holm Barenfeld och Anders Knape, bland flera.

Enligt en M-källa med insyn i partiet är det högst sannolikt att det framför allt står mellan tre: Magnus Resare, Lotta Björklund och Christian Holm Barenfeld.

– De skulle jag sätta mina pengar på, säger personen med insyn i Karlstadsmoderaternas arbete.

Magnus Resare är i dag ordförande för partiet lokalt och sitter som andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Men jag vet inte exakt hur sugen han är. Han vill ju kandidera för riksdagen, säger M-källan.

Magnus Resare (M) kan bli aktuell som kommunalråd, enligt uppgifter till NWT.
Magnus Resare (M) kan bli aktuell som kommunalråd, enligt uppgifter till NWT. Foto: HP Skoglund

På listan inför riksdagen står Magnus Resare på tredje plats, bakom Marléne Lund Kopparklint och Pål Jonson. Och mycket krävs för att M ska få tre riksdagsmandat.

– Jag ser det så här: Vi ska vinna valet och därefter hoppas jag att jag sitter i riksdagen. Mitt stora mål med denna valrörelse är att M ska få tre mandat. Vad gäller kommunalråd är det inte jag som bestämmer eller avgör, utan vi får ha en intern dialog om det, säger Magnus Resare själv om sin kandidatur.

Men du stänger inte den dörren?

– Det får vi se efter valet.

Lotta Björklund, som är det andra sannolika aktuella namnet, låg före Marléne Lund Kopparklint på den föreslagna riksdagslistan innan hon tappade mark till den nuvarande riksdagsledamoten – och hennes kusin – under M:s valstämma i höstas.

Lotta Björklund är i dag ledamot i arbetsmarknad- och socialnämnden.
Lotta Björklund är i dag ledamot i arbetsmarknad- och socialnämnden. Foto: Lisa Olaison

I dag har hon uppdrag som ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden och arbetar samtidigt som biträdande rektor.

– Just nu har jag fullt fokus på att vinna valet. Vad som händer efter den 11 september är upp till valberedningen och inget som har diskuterats, men vi har flera kompetenta kandidater i partiet, skriver Lotta Björklund i ett sms till NWT.

Det tredje och sista aktuella namnet Christian Holm Barenfeld är en rutinerad riksdagsledamot. Efter förra valet missade han en plats precis efter att ha varit stammis i riksdagshuset i tre mandatperioder i rad.

Christian Holm Barenfeldt (M) nämns som ett av de aktuella namnen för kommunalrådspost efter valet.
Christian Holm Barenfeldt (M) nämns som ett av de aktuella namnen för kommunalrådspost efter valet. Foto: Helena Karlsson

De senaste fyra åren har han i stället varit politiker i Karlstad på deltid som ordförande i vård- och omsorgsnämnden samtidigt som han driver en konsultbyrå vid sidan om politiken.

Han berättar att han i dag inte är sugen på att vara politiker på heltid.

– Så är det, men man ska aldrig utesluta något helt, säger han.

Så du kan tänka dig det?

– Mitt fokus är att vinna valet och om jag får förtroendet så är jag gärna med och bidrar till att utveckla Karlstad också efter valet. Ambitionen är dock inte att göra det på heltid, vilket ett kommunalrådsuppdrag innebär.

Alexander Torin vill själv inte dyka djupare i kommunalrådsfrågan.

”Jag vill inte spekulera i om vi får två kommunalrådsposter. Det är det väljarna som bestämmer” säger Alexander Torin (M).
”Jag vill inte spekulera i om vi får två kommunalrådsposter. Det är det väljarna som bestämmer” säger Alexander Torin (M). Foto: My Matson

– Jag tycker man ska vara försiktig med att spekulera om vi får två kommunalrådsposter. Det är det väljarna som bestämmer. Sedan är det förhandlingar med andra partier om fördelning vad gäller kommunalråd och ordförandeposter. Först ska vi ta och vinna valet.

– Det är inte ens säkert att jag får en kommunalrådspost bara för att jag står överst på listan.

Läs mer av NWT:s valbevakning här:

Annie Lööfs S-besked ändrar inte positionerna i Karlstad: ”Vi måste få ett valresultat”Landers känga efter Annie Lööfs S-utspel: ”Dumt”Efter utspelet – toppmoderaten duckar den värmländska adhd-kritikenVargfrågan splittrar i Värmland: ”Som att det skulle vara våldtäktsmän”

Artikeltaggar

Alexander TorinChristian Holm BarenfeldDin journalistKarlstadLotta BjörklundMagnus ResareMarléne Lund KopparklintModeraternaPer-Samuel NisserPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.