Hoppa till huvudinnehållet

Utsläppet på Bomstad identifierat

Publicerad:
Saneringsarbetet är i full gång.
Saneringsarbetet är i full gång. Foto: Tommy Pedersen

Stora Enso valde att sätta igång saneringsarbetet på Bomstadbadens strand efter att utsläppen okulärt såg ut som tallolja.

Men anläggningen kan inte hitta något pågående utsläpp på Skoghall.

– Det kan inte vara några större mängder och snarare pekar det mot något spill, säger Marie Morin, platschef på Stora Enso Skoghall.

Nu är saneringen är igång efter att förmodad tallolja från Stora Enso i Skoghall letat sig till Bomstadbadens strand.

– Vi kan inte konstatera något pågående utsläpp hos oss. Vi har skickat det här på analys. Men om man tittar på det så ser det ut som tallolja. Det tycker vi också. Vi fortsätter vår interna analys och utredning här. Vi får återkomma runt den frågan när det blir bekräftat, säger Marie Morin, platschef på Stora Enso Skoghall.

Det kan inte vara några större mängder och snarare pekar det mot något spill. Det är ingen defekt i processen av det vi kan se.

Marie Morin, platschef Stora Enso Skoghall.
Marie Morin, platschef Stora Enso Skoghall. Foto: Mikael Lindblom

Den okulära besiktningen pekar mot tallolja – även om det inte bekräftats. Stora Enso valde ändå under torsdagen att starta saneringen.

– Det valde vi att göra av ren försiktighetsprincip. När vi blev kontaktade av Karlstads kommun valde vi, utan att veta, att starta en sanering så får vi ta reda på vad det är.

Mikael Bodrikow, driftledare för saneringsgruppen från Ragn Sells.
Mikael Bodrikow, driftledare för saneringsgruppen från Ragn Sells. Foto: Tommy Pedersen

Är tallolja farligt?

– Tallolja är inte giftig. Det är restprodukter från sulfatprocessen, det kommer från ved. Det är samma grundkomponenter som såpa fast i en högre koncentration.

Mikael Bodrikow från Ragn Sells leder saneringsarbetet.

– Vi började idag och det kommer ta en vecka ungefär skulle jag tro. Nu får vi köra för hand och sen tar vi topplagret med sugbil.

Artikeltaggar

BomstadKarlstadMiljöNWTStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.