Hoppa till huvudinnehållet

Utsatta kvinnor kräver längre straff för serievåldtäktsmannen Markus, 65

Publicerad:
Markus Halvorson dömdes till fyra år och sex månaders fängelse i tingsrätten.
Markus Halvorson dömdes till fyra år och sex månaders fängelse i tingsrätten. Foto: Helena Karlsson

Han våldtog och förgrep sig på dem i sitt hus i Åmotfors.

Nu kräver de utsatta kvinnorna att hovrätten dömer Markus Halvorson, 65, till ett längre fängelsestraff.

De unga kvinnorna från platser som Hagfors, Göteborg, Västerås, Kristinehamn och Stockholm lurades till Åmotfors av Markus Halvorson - i tron att han var en förmögen fastighetsadvokat som var villig att betala dem 20 000 kronor i månaden för middagssällskap.

I själva verket var han en ökänd norsk bedragare vars enda officiella inkomst kom från norska a-kassan.

När kvinnorna kom till hans hus bjöd Markus Halvorson på mat och dryck, innan han förgrep sig och våldtog flera av dem.

”Han tryckte ner mig”

I förhör har kvinnorna berättat om övergreppen:

”När jag kommer ut från toaletten, då har han klätt av sig och tar bara tag i mig, i nacken och tvingar mig till oralsex i soffan.” säger en av de utsatta kvinnorna.

”Han tog mig i nacken och drog mig som en hund mot sitt kön. Han tryckte ner mig. Han hade redan bestämt sig för vad som skulle hända. Höll i nacken och håret samtidigt. Jag kom ingenstans.” säger en annan.

Efter en två månader lång rättegång - där flera av kvinnorna satt öga mot öga med sin våldtäktsman i rättegångssalen - dömdes Markus Halvorson i slutet av juli till fyra år och sex månader i fängelse för bland annat nio våldtäkter.

”Traumatiska upplevelser”

Men nu väljer kvinnorna att överklaga domen och kräver ett betydligt längre fängelsestraff för honom.

”Samtliga målsäganden yrkar att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom i påföljdsdelen, skärper den vid tingsrätten fastställda påföljden för Markus Halvorson.” skriver målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz i överklagandet.

Och fortsätter:

”Målet i fråga är komplicerat och rör ett omfattande antal allvarliga brottsliga gärningar. Samtliga målsäganden har varit utsatta för Markus Halvorson och hyser därför ett starkt obehag för honom. De brottsliga gärningar som har varit föremål för prövning i tingsrätten utgör traumatiska upplevelser för målsägandena. Målsägandenas rädsla för Markus Halvorson och de trauman hans gärningar har orsakat, har inte förändrats sedan tingsrättsprocessen.”

Åklagare Barbro Brännlund samt Markus Halvorsons försvarsadvokat Hans Berglund har ännu inte överklagat domen.

Hur blev Markus, 65, serievåldtäktsmannen i Åmotfors?JK vill sänka ersättningen till serievåldtäktsmannen Markus advokater

Artikeltaggar

ÅmotforsBrott & blåljusHovrätten för Västra SverigeVåldtäkt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.