Hoppa till huvudinnehållet

Thailandsresorna från Karlstad inställda – här är anledningen

Publicerad:
Khao Lak Beach i Thailand.
Khao Lak Beach i Thailand. Foto: Peter Westrup

Värmlänningarna skulle i vinter återigen kunna resa med direktflyg till Thailand från Karlstad och resebolaget TUI såg ett stort intresse. Nu är alla avgångar inställda.

Orsaken? Man kan inte längre flyga in i Rysslands luftrum på grund av kriget i Ukraina.

NWT kunde i höstas berätta om att det återigen skulle gå flyg från Karlstad till Thailand. Intresset för resorna då var stort, varpå resebolaget TUI till och med planerade att dubbla antalet avgångar från Karlstad under perioden januari till mars.

Länge fanns det två avgångar till Thailand att boka. Men nu finns det inga alls.

– Just med flygen till Thailand är det egentligen kriget i Ukraina som ställer till det mycket för oss. Normalt sett när man flyger till Thailand flyger man över Ryssland och det kan vi inte göra den här vintern, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig TUI Sverige.

Givetvis hoppas vi att kunna flyga till Thailand nästa år från Karlstad
Adam Györki

Flygbolaget har därmed behövt göra om hela sitt program för resorna till Thailand gällande alla flygplatser i Sverige.

– Det medför tyvärr också att vi behöver ställa in ett antal, eller en hel del, avgångar. Framförallt de som har lägst bokningsingång, det är de vi börjar med.

Ni har ju avgångar till Thailand från flera orter i landet, är det många ni har behövt ställa in från?

– Det kommer bli det. Vi kommer flytta om en hel del. Tar vi Karlstad till exempel är vår utgångspunkt att om man har en resa till bokad och gärna vill åka så försöker vi hitta alternativ som funkar, till exempel då från Göteborg eller liknande. Och vill man inte eller kan man inte boka om sin resa får man pengarna tillbaka.

För de flyg som kommer gå till Thailand, blir det långa omvägar då?

– Det blir det. Lite beroende på varifrån man flyger, men 1,5-2 timmars längre flygresa blir det. Dels tar resan längre tid, man får flyga en väg man normalt inte gör och man behöver tanka planen mycket mer, det blir tyngre plan. Så det stökar till en hel del.

– Man ska veta att vi precis har börjat informera om det här så det är inte alla som har hunnit få informationen. Vi kommer göra det löpande till de som påverkas.

Hoppas på avgångar nästa år

För de som hoppas på en Thailandsresa från Karlstad finns det förhoppningar åtminstone framöver, även om det blev abrupt just i år.

– Det är viktigt för oss att ha avgångar från reguljära flygplatser. Nu har jag inte stenkoll på just Karlstad men jag gissar att vi har Kanarieöarna och liknande därifrån. Det blir just Thailandsflygen här som blir stökigt. Givetvis hoppas vi att kunna flyga till Thailand nästa år från Karlstad, säger Adam Györki.

Karlstad Airport blir utan avgångar till Thailand i vinter.
Karlstad Airport blir utan avgångar till Thailand i vinter. Foto: Tommy Andersson

Hur känner ni på Karlstad Airport efter att avgångarna till Thailand blivit inställda?

– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att TUI ställer in de två avgångarna till Thailand då det, i normala fall, är en mycket populär destination. Ett av uppdragen vi har fått från våra ägare är just att ”bidra till värmlänningarnas livskvalitet genom att erbjuda attraktiva resmål som kunderna efterfrågar” och detta jobbar vi med hela tiden i tät dialog med flygoperatörerna. Vi ser fortfarande post-pandemieffekter på en del resmål och på vissa andra ser vi tvärtom helt fullbokade flyg, till exempel Kroatien och Grekland, så vi har full förståelse för att flygbolagen fortfarande står inför stora utmaningar. Kriget i Ukraina har också skapat stora problem för flygrutter österut. Värmlänningarna har möjlighet att resa till Gran Canaria hela vintern direkt från Karlstad, samt till Andorra för att åka skidor. Vi hoppas att de flygen blir bra bokade, säger Camilla Sperling, vd Karlstad Airport.

Artikeltaggar

FlygtrafikKarlstadKarlstads flygplatsResorTUITurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.