Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Överdriven sjöfyllerilag slår mot vanligt folk

Publicerad:
För kustbevakare är det rena drömtillvaron att för feta traktamenten ligga i vikarna och lurpassa på någon "0,2-fyllerist", skriver Ulf Parde. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inget annat land i världen har så låg promillegräns för ens yrkessjöfart och ännu mindre för fritidsbåtar. Denna konstlade "brottskategori" finns alltså bara i Förbudssverige, skriver Ulf Parde.

Svar till Johan Lindgren (NWT 3/8).

Den 3 augusti skrev Johan Lindgren, ordförande i fackföreningen Tull-Kust, en debattartikel där han påtalade hur viktig Kustbevakningen är i dessa (internationella) orostider. Men när han sedan börjar ställa krav på ökade resurser blir det fel.

Faktum är att Kustbevakningen under de senaste tolv åren fått hundratals miljoner i ökade anslag: Detta i samband med att en ny, världsunik, 0,2-promillelag infördes för (de flesta) fritidsbåtar. En lag som Kustbevakningens ledning var mycket ivrig att få till, i akt och mening att öka sin egen betydelse.

Det är skandal att, i tider av polisbrist mot gängkriminalitet, så finns här en otäck nykrimininalisering av vanliga, snälla människor. Inget annat land i världen har så låg promillegräns för ens yrkessjöfart och ännu mindre för fritidsbåtar. Denna konstlade "brottskategori" finns alltså bara i Förbudssverige. För kustbevakare är det rena drömtillvaron att för feta traktamenten ligga i vikarna och lurpassa på någon "0,2-fyllerist" som på kvällen måste flytta båten, när det blåst upp.

Så skriver du en debattartikel

I motsats till mot bilister ger man sig även på t ex en båtägande man som (när man uppbringats för kontroll) ger råd åt körande hustru eller tonåring att lägga i backen. Den som hoppat i land för att hjälpa till med angöring blir också anklagad för "0,2-fylleri". Man kräver namn och personnummer för alla ombordvarande. Rena KGB!

Istället för ökade resurser bör alltså omprioritering av befintliga resurser krävas. Kustbevakningens ledning bör inse sitt misstag och kräva avskaffande av den senaste överdrivna sjöfyllerilagen. Senast häromveckan i augusti skröt man över hur man med hjälp av en "bra" lag prioriterat att bedriva klappjakt på "0,2-fyllerister" – som alltså bara finns i Förbudssverige.

Jag vill tipsa om den öppna Facebookgruppen "Sjöfyllerilagen", nätverket "Allt om 0,2 promille på sjön" och www.båtfolket.se. Jag kan även tipsa om boken "Kustbevakningen – En berättelse om myndigheten som gick på grund" av André Persson (förlag Hjalmarson & Högberg).

Ulf Parde

Umeå

Artikeltaggar

AlkoholBåtarDebattKustbevakningensjöfylleriTull-Kust