Hoppa till huvudinnehållet

När Anderssonskan tystnar

Publicerad:
Magdalena Andersson (S) under Expressens partiledardebatt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Statsministern blev tillfälligt mållös. På frågan från Ebba Busch (KD) om varför elpriserna var så höga redan förra vintern, stod Magdalena Andersson (S) tyst. I en, två, tre, nästa fyra sekunder. Detta ögonblick i Expressens partiledardebatt (16/8) fångar kärnan i den svenska energidebatten.

Socialdemokraterna har inga svar på hur elkrisen skall lösas. Det är obestridligt att nedläggningen av fyra kärnkraftsreaktorer sedan 2014 har minskat produktionen av billig el i Sverige betydligt. Enligt energibranschens forskningsföretag Energiforsk skulle elpriserna under förra hösten ha varit 30-45 procent lägre om Ringhals 1 och 2 fortfarande hade varit i drift.

Det vill dock inte Socialdemokraterna medge, eftersom de försöker undslippa sitt ansvar. Ansvaret för att under sju år i regeringsställning ha gett Miljöpartiet fri hand att motverka svensk kärnkraft, vilket resulterade i att reaktorerna lades ned. Därför kunde Andersson i partiledardebatten inte ens säga sig ångra nedläggningarna.

Istället påstod statsministern, enligt känt mönster, att det var ett kommersiellt beslut och skyllde de nuvarande priserna på kriget i Ukraina. När KD-ledaren sedan pressade Andersson om läget förra vintern hade statsministern därför inget svar. Det enda genmälet blev, efter viss betänketid, återigen Putins krig. Men som Ebba Busch snabbt påpekade, hade kriget då ännu inte brutit ut.

Replikskiftet, och tystnaden, är talande för det val svenska väljare står inför. Socialdemokraterna har ingen trovärdighet om kärnkraften eftersom det är beroende av tre andra partier som är mer eller mindre aktiva motståndare. En S-ledd regering kommer aldrig kunna driva kärnkraftsvänlig politik.

På andra sidan har Sverige för första gången ett regeringsunderlag där samtliga partier vill bygga ut kärnkraften, och därtill är beredda att vidta nödvändiga åtgärder. Exempelvis att häva förbuden mot nya reaktorer, uppdatera säkerhetskraven, satsa på forskning för att utveckla ny, säkrare teknik, sätta långsiktiga spelregler och främja finansiering.

Vi klarar oss inte utan ny kärnkraft. Nyligen sattes ännu ett prisrekord i Sydsverige på 5 kronor och 70 öre per kilowattimme (TT 16/8). Aftonbladet rapporterar exempelvis om att femdubblade priser för bundna elavtal (17/8). Även företag drabbas, såsom Rottneros bruk i Värmland som i tisdags var tvunget att varsla 40 anställda på grund av för höga elkostnader.

Självklart kommer det inte gå snabbt att få fram ny kärnkraft, och under tiden lär olika typer av kompensationer behövas. Kristdemokraterna har föreslagit sänkt elskatt och moms (SR 15/8) och Moderaterna ett högkostnadsskydd för el (SVT 10/8). Det senare har Socialdemokraterna nu tagit efter och höjer insatsen med 15 miljarder kronor (SVT 17/8).

Andersson är duktig på att lova tillfälliga stöd och bidrag, men för att lösa elkrisen långsiktigt krävs ökad planerbar elproduktion. Annars kommer specialstöd krävas varje vinter. Ny kärnkraft är kan dock Andersson inte lova.

Artikeltaggar

AftonbladetEbba BuschElElpriserEnergiforskExpressenKärnkraftKristdemokraternaLedareMagdalena AnderssonMiljöpartietModeraternaPartiledardebattRegeringenRinghalsRottneros brukSocialdemokraternaSVTUkrainakrigetVal 2022Vladimir Putin