Hoppa till huvudinnehållet

Kullgren (KD) anklagas försöka trixa med bidrag: ”Vi tog aldrig emot några pengar”

Publicerad:
Peter Kullgren i programmet Kalla fakta. Foto: TV4

Fem riksdagspartier försökte runda lagen kring ekonomiska bidrag, kan Kalla fakta avslöja.

Den tidigare KD-toppen från Karlstad Peter Kullgren förekommer i KD:s fall.

– Min bedömning är att vi inte har gjort något fel, skriver han på sin Facebooksida.

Det är TV4:s program Kalla fakta som avslöjar att fem av åtta riksdagspartier försökte kringgå lagen för att ta emot hemliga pengar.

Lagen kräver att det finns en identitet bakom varje bidrag större än 24 150 kronor. Men när Kalla fakta, med hjälp av två personer med en stor förmögenhet, kontaktar partierna är flera partier öppna för att försöka kringgå systemet.

Det handlar om Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna, enligt Kalla fakta.

I KD:s fall dyker den tidigare Karlstadspolitikern, Peter Kullgren (KD), upp. Nu är han partisekreterare för Kristdemokraterna och hörs tillsammans med Kristdemokraternas biträdande partisekreterare och ekonomichef, Robert Lisborg, diskutera med en givare om hur man kan hålla donationerna dolda.

– Ifall det är viktigt för dig är jag mån om att det inte är någonting som ska bli offentligt, säger partisekreterare Peter Kullgren enligt Kalla fakta.

Olika lösningar diskuteras, som att dela upp beloppen på enskilda kandidater för att hålla nere de enskilda summorna.

– Sen är det lite gråzon skulle jag säga kring enskilda kandidater, hörs Peter Kullgren säga.

 Peter Kullgren (KD), partisekreterare för Kristdemokraterna.
Peter Kullgren (KD), partisekreterare för Kristdemokraterna. Foto: Jonas Andersson

NWT har varit i kontakt med Peter Kullgren som säger att han inte hinner svara på några frågor nu, men ber om att få återkomma om han får tid.

På sin egen Facebook sida har han bemött Kalla faktas avslöjande.

”Vi har inte gett ut de kontakt- eller bankuppgifter som personen efterfrågade. Han fick endast namnen på toppkandidaterna som finns på våra riksdagslistor vilket är offentliga uppgifter”, skriver han och fortsätter:

”Efter mötet med personen fattade vi beslut om att inte gå vidare med att ge ytterligare efterfrågade uppgifter. Vi tog aldrig emot några pengar.”

Han tillägger även att hans bedömning är att KD inte gjort några fel.

KD-toppen i Karlstad Erik Nilsson är fåordig kring händelsen.

– Kommentarer kring detta får du ta med Peter eller riksorganisationen. Det är inget som berör oss så lokalt i Karlstad, säger han.

Läs mer om valet här:

M-profilerna som kan bli kommunalråd: ”De skulle jag sätta mina pengar på”Annie Lööfs S-besked ändrar inte positionerna i Karlstad: ”Vi måste få ett valresultat”Landers känga efter Annie Lööfs S-utspel: ”Dumt”Efter utspelet – toppmoderaten duckar den värmländska adhd-kritiken

Artikeltaggar

Erik NilssonPeter KullgrenPolitikVal 2022Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.