Unikt Värmlandshus i SVT:s ”Det sitter i väggarna”: En oas mitt i stan

Publicerad:
Fredrik Göransson och Charlotte Johansson bor i huset sedan 2020 tillsammans med sin son. Foto: SVT/Baluba

När årets säsong av SVT:s serie "Det sitter i väggarna" drar igång har programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér bland annat gjort ett nedslag i ett unikt, välkänt trähus i Kristinehamn.

NWT möter Charlotte Johansson och Fredrik Göransson som nu fått ta del av husets spännande historia.

Varje avsnitt av "Det sitter i väggarna" lockar runt en miljon tittare och årets säsong blir den åttonde sedan starten. Serien handlar om byggnadsvård, levnadsöden och historia – för varje hus som besöks tecknas en bakgrundshistoria som ofta är rejält kryddad med detaljerad kuriosa. Husägarna får också hjälp med att renovera eller restaurera en inredningsdetalj.

Ett av husen som hamnar under lupp i år är Wallnerska villan i Kristinehamn. Ett vackert, rött trähus hyfsat centralt beläget.

– Att prata om snickarglädje i det här sammanhanget känns som en underdrift, börjar Fredrik Göransson. Tillsammans med Charlotte Johansson flyttade han in i huset i november 2020.

– Vi tyckte att det var ett otroligt vackert hus. Stora rum, högt i tak. Det ligger avskilt, fast samtidigt centralt.

– Det ligger på en hörntomt, så det blir väldigt privat, fortsätter Charlotte Johansson.

– Som en oas mitt i stan. Ett hus som det här, med det läget, är väldigt sällsynt. Jag upplever platsen som drömsk, idyllisk.

Huset på Prästgatan 28 i Kristinehamn har en spännande historia.
Huset på Prästgatan 28 i Kristinehamn har en spännande historia. Foto: SVT/Baluba

"Instängda i radhuskänslan”

De har varit ett par i fem år och tidigare bodde de i ett nybyggt radhus på Edsgatan i Karlstad. Charlotte kommer ursprungligen från Karlstad och Fredrik från Årjäng.

– En kontrast att gå från nyproducerat till det här. Vi är impulsiva, erkänner Charlotte med ett leende.

– Hade vi funderat för mycket på det arbete ett sådant här hus kräver, hade vi kanske inte köpt det. Det hade blivit för stort. Vi trivdes ok på Edsgatan, men kände oss instängda i radhuskänslan. Det passade inte oss, det var därför vi började se oss om efter ett äldre hus.

De är båda intresserade av byggnadsvård och de är båda händiga, ingen har tummen mitt i handen.

– Jag har byggfirma, med inriktning mot stål och betong, så viss erfarenhet har jag, säger Fredrik.

Känslan när de flyttade in och började göra sig hemmastadda i huset beskriver de som underbar.

– Vi kände oss som hemma redan när vi var på visningen! Det är ett så välkomnande hus. Det är inte varmt som i varm temperatur – för det är ganska kallt – men mysigt.

Fredrik fyller i:

– I början kändes det overkligt. Att vi fått en så unik chans att köpa ett hus som det här. Det kan fortfarande kännas overkligt!

Huset var i gott skick när de flyttade in, så när som på ett rum.

– Fast ett hus som det här kräver ett ständigt underhåll. Det kommer man inte ifrån.

En äldre bild på huset som visas upp i programmet.
En äldre bild på huset som visas upp i programmet. Foto: SVT

Fakta revideras

1893 ska huset enligt uppgift vara byggt. Charlotte och Fredrik hintar om att en hel del kring de fakta som de kände till på förhand revideras när programledarna ger sig i kast med byggnadens historia.

– Det var en del överraskningar som kom fram. Många i Kristinehamn vet en del om huset – att det är byggt av en man som inspirerades av en villa på världsutställningen i Paris 1889 till exempel. Innan programmet hade vi flera frågeställningar kring den där mannen som vi nu fått svar på. Vem var han? Varför valde han Kristinehamn? Vad hände egentligen på den där världsutställningen?

Det märks att parets nyfikenhet kring deras boende är stort. De uttrycker också en ansvarskänsla inför det de har. Husets historia och unika arkitektur vill de förvalta efter bästa förmåga.

– Vi måste se till att huset står kvar så länge som möjligt.

Interiör.
Interiör. Foto: SVT/Baluba

Ville inte vara med i tv

Både Charlotte och Fredrik har följt "Det sitter i väggarna" sedan starten. De har haft tankar på att söka till programmet, men alltid ryggat tillbaka eftersom de inte gärna vill synas i tv.

– En av mina vänner visade vårt hus för programledarna. De kontaktade oss och bad oss söka. Annars tror jag inte vi sökt, säger Fredrik.

– Just tv-biten kändes jobbig. Vi ville inte – eller vågade – vara med i tv! Men samtidigt ville vi verkligen få reda på mer om husets historia, säger Charlotte.

– Till slut sa vi "Äsch, nu bara kör vi!". När väl inspelningen började gick allt jättebra.

Byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér programleder SVT:s ”Det sitter i väggarna” som gästar Kristinehamn.
Byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér programleder SVT:s ”Det sitter i väggarna” som gästar Kristinehamn. Foto: SVT/Baluba

Inspelningen startades den 9 maj och pågick i åtta dagar.

– Vi blev bekväma framför kameran och de som ingick i teamet blev kompisar.

I premiäravsnittet som visas den 22 augusti gästar programmet Brunflo. Först i det fjärde avsnittet är det Kristinehamns tur.

– Det är med skräckblandad förtjusning vi inväntar programmet. Det blir kul att höra vad släkt och vänner säger, vi har ju inte fått berätta någonting om vad som händer i programmet.

Husägare och programledare utanför villan i Kristinehamn.
Husägare och programledare utanför villan i Kristinehamn. Foto: SVT/Baluba

Finns det någon oro för att huset blir en turistattraktion nu när det lyfts fram i SVT? Folk ställer sig med kikare utanför.

– Det är det redan! Folk stannar till, några tar kort. Det finns ett jätteintresse. Folk diskuterar huset i olika Facebookgrupper till exempel. För vår del blir det kul att få visa upp huset – på ett sätt så hör det ju till alla Kristinehamnares historia. Det är många fler än jag och Fredrik som vill få reda på allt som går om Wallnerska villan.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängArkitekturBoendemiljöByggnadsvårdEdsgatanFritid och livsstilHistoriaInredningKarlstadKristinehamnMänskligtNöje/KulturParisSVTTVTV-serier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare