Hoppa till huvudinnehållet

De ökade klyftorna i Karlstad: S-toppens löften – och känga mot styret

Publicerad:
Linda Larsson (S) tillsammans med Gruvlyckebon Rania Alkhalaf, 23. Rania trivs väldigt bra på Gruvlyckan men skulle gärna se att kommunen satsade mer på att rusta upp lekplatserna för barnens skull.
Linda Larsson (S) tillsammans med Gruvlyckebon Rania Alkhalaf, 23. Rania trivs väldigt bra på Gruvlyckan men skulle gärna se att kommunen satsade mer på att rusta upp lekplatserna för barnens skull. Foto: Viktor Sunnemark

Klyftorna växer i Karlstad. Gruvlyckan är ett av de utpekade områdena.

Där vill S-toppen Linda Larsson nu satsa, meddelar hon för NWT.

– Vi måste bryta segregationen, säger hon samtidigt som hon riktar kritik mot det blågröna styret.

Gruvlyckan har högst arbetslöshet i Karlstads kommun, som NWT tidigare berättat i ett omfattande reportage om de ökade klyftorna i Karlstad.

Här är vägen som delar Karlstad: ”Oroande att klyftorna växer”

I slutet av förra året låg siffrorna på 14,9 procent i området, medan – bara på andra sidan Skoghallsvägen – på Romstad är arbetslösheten och ohälsotalen låga, inkomsterna höga och många har eftergymnasial utbildning.

Nu närmar det sig val och Socialdemokraterna som suttit i opposition i tolv år i Karlstad siktar på att få göra ett efterlängtat maktskifte.

Med anledning av de ökade klyftorna vill partiet just satsa på bland annat Gruvlyckan om möjligheten ges.

– Vi måste bryta segregationen på Gruvlyckan och då har vi sagt att vi är villiga att gå fram med det som vi kallar medborgarcenter, säger partiets toppkandidat i Karlstad Linda Larsson.

På onsdagskvällen mötte hon boende på Gruvlyckan, bjöd på fika och ville höra mer om vad de boende tycker bör finnas i ett sådant.

– Vi ser framför oss att i ett segregerat område finns en del utmaningar. Det skulle ett medborgarcenter kunna möta, säger hon vidare.

Medborgarcentret skulle fungera som en kommunal arm ut i området.

Samtidigt vill även Linda Larsson och partiet satsa en miljon kronor på Gruvlyckan, som en i del i ett större paket där flera bostadsområden och tätorter i kommunen ingår (ett förslag som också fanns i partiets skuggbudget). Pengar som kan gå till att till exempel att rusta upp lekplatser eller parker.

Partierna tävlar ju nu om att hitta de bästa förslagen för att minska segregation, hur kommer ni fram till att just ett medborgarcenter är bäst?

– Är det någonstans det verkligen är tydliga skiljelinjer mellan politiken så är det verkligen på det här området. Det räcker att man ser valaffischerna när man passerar Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Linda Larsson och fortsätter:

– De skriver fler kameror och ordningsväktare, vi skriver en äldreomsorg eller elevhälsa värd namnet. Vi kan klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är klart att det behövs poliser och övervakning. Men vi tror, att menar man allvar med att bryta segregationen, då måste man föreslå åtgärder som är långsiktiga.

Linda Larsson (S) mötte Gruvlyckebor på onsdagen för att prata om vad de ville se att politiken satsade på i bostadsområdet. Linda Larsson var där tillsammans med Socialdemokraternas andra kommunalråd i opposition Anders Tallgren.
Linda Larsson (S) mötte Gruvlyckebor på onsdagen för att prata om vad de ville se att politiken satsade på i bostadsområdet. Linda Larsson var där tillsammans med Socialdemokraternas andra kommunalråd i opposition Anders Tallgren. Foto: Viktor Sunnemark

Linda Larsson anser att det blågröna styret har misslyckats i integrationsfrågan och menar att det går att göra mer.

Men vad skulle ni göra själva då i det längre perspektivet?

– För att bryta segregationen är det absolut viktigaste att hamna i ett arbete. Det är det viktigaste och där har vi föreslagit ett mycket mer proaktivt näringslivsarbete för att man ska få till fler arbetstillfällen i kommunen och för att fler företag ska komma hit och etablera sig.

Linda Larssons huvudmotståndare Alexander Torin, som nu representerar styret, lyfte fram utbildning som a och o på frågan om vad M skulle åstadkomma om de fick styra i fyra år till.

– Det handlar om att se till att man får bättre skolor, att lärarna får mer resurser och att fler lämnar skolan med godkända betyg och får förutsättningar att ta en gymnasieexamen. Vi ska driva på för att det byggs bostadsrätter, villor och radhus där det saknas, har han tidigare sagt i en NWT-intervju.

Läs mer om valet här:

Så jobbar Karlstad för att säkra höstens val: ”Den risken finns alltid”Kullgren (KD) anklagas försöka trixa med bidrag: ”Vi tog aldrig emot några pengar”M-profilerna som kan bli kommunalråd: ”De skulle jag sätta mina pengar på”Fredrik Larsson skeptisk till SD-samarbete: ”Tyckt olika om saker och ting”

Artikeltaggar

Alexander TorinGruvlyckanLinda LarssonModeraternaPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.