Hoppa till huvudinnehållet

Många planer efter första kafésommaren – men först hamnfest: ”Fräckt som fan”

Publicerad:
Här kommer det nästa fredag krylla av människor. Det är förhoppningen i alla fall. Då är det dags för första upplagan av Borgviks hamnfest. Nästa år planerar syskonen Sandström för en större festival och mer uppstyrd camping.
Här kommer det nästa fredag krylla av människor. Det är förhoppningen i alla fall. Då är det dags för första upplagan av Borgviks hamnfest. Nästa år planerar syskonen Sandström för en större festival och mer uppstyrd camping. Foto: Peder Kaldal

Åretruntplatser på campingen, matbutik och nybygge.

Det är några av planerna som ägarna av Borgviks hamnkafé har efter första årets drift. Men först väntar en hamnfest med partystuk.

– Det blir fräckt som fan, säger Tommy Sandström.

Den 1 juni tog syskonparet Tommy och Tinette Sandström över den lilla verksamheten i Borgviks hamn. Detta efter att man köpt tomten av Grums kommun.

– Ja, den här sommaren var det mycket se och lära, vi hade inte så mycket bakgrund vad gäller ställplatser och camping, men vi är nöjda med hur bra det har gått. Vi har haft mer folk än vi har vågat hoppas på, säger Tommy Sandström.

"Vi är nöjda med hur bra det har gått”, säger Tommy Sandström som tillsammans med systern Tinette Sandström tog över hamnkaféet och campingen i början av sommaren.
"Vi är nöjda med hur bra det har gått”, säger Tommy Sandström som tillsammans med systern Tinette Sandström tog över hamnkaféet och campingen i början av sommaren. Foto: Peder Kaldal

Campinggästerna har avlöst varandra och vid bryggan har det varit fullt med båtar sommaren igenom.

Nu, när den första säsongens mest intensiva period är över, kan de börja se fram mot nästa sommar. Då kommer man bland annat se över campingområdet.

– Det vi pratar om är att nyttja och strukturera området bättre för husvagnar och husbilar. Det finns ytor som gör att vi kan erbjuda fler platser.

Här, på baksidan av dagens kafébyggnad, är det tänkt att den nya 90 kvadratmeter stora byggnaden ska stå.
Här, på baksidan av dagens kafébyggnad, är det tänkt att den nya 90 kvadratmeter stora byggnaden ska stå. Foto: Peder Kaldal

På planeringsstadiet finns också tankar om att erbjuda säsongsplatser, detta efter att man fått frågor om sådana.

Men det som kommer hamna mest i blickfånget för gäster i hamnen är den nya kafébyggnad som planeras. En byggrätt finns och en plats är utpekad.

– VI törs inte säga att den är klar till nästa säsong, men det kommer vara påbörjat, säger Tommy Sandström.

”Området i sig drar folk så många kommer ner hit när de är i Borgvik”, säger Tinette Sandström.
”Området i sig drar folk så många kommer ner hit när de är i Borgvik”, säger Tinette Sandström. Foto: Peder Kaldal

Är det sommarverksamhet ni tänker eller finns planer på att ha öppet året runt?

– Drömmen är såklart att ha öppet året runt, men det har sina utmaningar, säger Tinette Sandström.

– Men vi har inlett en dialog om att få en dygnetruntöppen och obemannad butik hit, vilket skulle bredda verksamheten.

Festivalkänsla

Men närmast på programmet för Sandströms står Borgviks hamnfest kommande helg. Då ställer sig partybandet 2 blyga läppar, komikern och musikern Thomas Järvheden och artisten Loam på scen.

– Vi bygger upp en rejäl scen, det blir öltält och grill, säger Tommy Sandström.

– Ja, det kommer bli en festivalkänsla. Vi har också abonnerat bussar som kommer att gå från Grums i två vändor. Det tror vi kommer bli uppskattat, säger Tinette Sandström.

Närmare 500 personer har hittills löst biljett för premiären av hamnfesten i Borgvik.
Närmare 500 personer har hittills löst biljett för premiären av hamnfesten i Borgvik. Foto: Peder Kaldal

Närmare 500 biljetter är sålda och Sandströms hoppas på minst 1 000 besökare. Inför nästa år finns planer på att utöka hamnfesten till två dagar med mer skojigheter för hela familjen.

Arrendet löper i 25 år, så minst 24 säsonger till planerar man att sköta kaféet, hamnen och campingen.

– Vi ser absolut en framtid här, säger Tinette.

De köpte ”kafétomten” i Borgvik – planerar för en hamnfest

Artikeltaggar

BorgvikCampingFestGrums kommunKaféerSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.