Hoppa till huvudinnehållet

Regionvalet: Så vill S göra sjukvården till en bättre arbetsplats

Publicerad:
Socialdemokraterna har lagt fram 16 punkter som ska förbättra arbetsvillkoren för sjukvårdens personal i Region Värmland.
Socialdemokraterna har lagt fram 16 punkter som ska förbättra arbetsvillkoren för sjukvårdens personal i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Konkurrenskraftiga löner, mindre byråkrati, specialisering på arbetstid.

Så vill Socialdemokraterna förbättra villkoren för regionens sjukvårdspersonal under nästa mandatperiod.

Bristen på personal, särskilt sjuksköterskor, är kännbar för Region Värmland. Inför valet den 11 september presenterar nu Socialdemokraterna en lista med 16 förslag som man menar skulle skapa bättre arbetsplatser och locka mer personal.

– Personalfrågan är och kommer vara den enskilt viktigaste frågan för att säkra en bra vård och korta köerna, säger Åsa Johansson, partiets förstanamn i regionvalet, i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget vill partiet bland annat höja lönerna för att göra dem mer konkurrenskraftiga. ”För oss ska inga löner ligga under rikssnittet”, skriver partiet.

Partiet vill också införa flexibla arbetsmodeller, som ger återhämtning.

Ett annat av förslagen är att se över hur vårdpersonalen kan lägga mer tid på patienter och mindre på administration. Översynen vill man göra tillsammans med fackliga organisationer.

Utbildning med lön

Andra förslag är att årligen kartlägga behovet av rekrytering, låta erfarna medarbetare bli mentorer till nya och ge fler yrkesgrupper än sjuksköterskor möjlighet att specialisera sig med bibehållen lön.

Socialdemokraterna vill också skapa ett personalutskott under regionstyrelsen, att kollektivavtal ska krävas i alla upphandlingar och få bort beroendet av hyrpersonal.

Socialdemokraterna hör i dag till oppositionen i Region Värmland, som styrs av Värmlandssamverkan i minoritet. I styret ingår Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet i Värmland.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöLönerPolitikRegion VärmlandSjuksköterskaSocialdemokraternaValVal 2022Vård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.