Hoppa till huvudinnehållet

Magisk uppvisning när San Moteur vann på världsrekord

Publicerad:
San Moteur bollade med motståndet i Jubileumspokalen på Solvalla och tjänade 1,5 miljoner kronor med sparade krafter.
San Moteur bollade med motståndet i Jubileumspokalen på Solvalla och tjänade 1,5 miljoner kronor med sparade krafter. Foto: Lars Jakobsson

Kretsen kring San Moteur valde att stå över Elitloppet och ha Jubileumspokalen som årets stora mål.

När det väl var dags blev det en uppvisning på ett nytt världsrekord.

– San Moteur är helt otrolig! berömde Björn Goop.

Det finns en hel del som talar för att Sveriges bästa travhäst heter San Moteur och kommer från Kil.

Jubileumspokalen hade samlat de bästa femåringarna i landet minus Calgary Games men trots det handlade loppet om enda häst när San Moteur fullständigt pulvriserade motståndet.

Björn Goop bytte andra par utvändigt mot utvändigt om Mister Hercules varvet från mål och när han körde till i den sista kurvan försvann San Moteur till en överlägsen seger.

Vinnartiden blev det nya världsrekordet 09,7 över medeldistans.

– San Moteur var så grym i dag som jag hade hoppats på att han skulle vara. Björn gjorde rätt när han körde fram tidigt för att slippa svar. Hästen är helt otrolig, han har både speed och styrka och nu vann han på råstyrka, sa ägaren Håkan Arvidsson.

Andra storsegern i tät följd

För Björn Goops del var det här den andra segern i ett lopp med 1,5 miljoner i förstapris på bara några dagar då han i lördags vann Åby Stora Pris med Moni Viking.

– San Moteur är helt otrolig, han är så snabb och så bra. Det var en fantastisk upplevelse, en otrolig känsla inför den här publiken. Det blev ett bra lopp för vår del och upploppet ner kunde jag njuta. Ut ur sista sväng gasade jag på lite och sedan fick han jogga på upploppet. Man drömmer om att få köra de här fina hästarna och när banan är perfekt och publiken är underbar så är det lätt att trivas, sa Goop.

Håkan Arvidsson och Björn Goop efter storsegern på Solvalla.
Håkan Arvidsson och Björn Goop efter storsegern på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson

Och han gav en hint om hur bra han tror att San Moteur är:

– Det är lätt att vara stor i orden men springer man världsrekord från dödens vet man att han har kapacitet att vara med mot de bästa.

Jepson nära i EM

I EM för ston blev det en andraplats för Carl Johan Jepson tillsammans med Fredrik Wallin-tränade Sayonara, en placering värd 500 000 kronor.

Sayonara fick ett lopp som fyra i andraspår och fick den perfekta ryggen i loppets favorit Honey Mearas på den sista långsidan. Sayonara utmanade favoriten hela vägen in i mål, och Jepson fick även korrigera lite på upploppet när Honey Mearas bröt ut en del, men kom inte förbi.

– Jag vet att Örjans häst är snabb när den kommer in på rakan och även om det såg ut som att vi skulle slå Honey Mearas då så förstod jag att det skulle bli en hård nöt att knäcka. Jag är ändå jättenöjd med min häst, hon kändes fantastiskt fin och gjorde ett jättebra lopp, sa Jepson.

Honey Mearas har inte haft sin bästa säsong för även om det blivit två segrar på tre starter inför det här loppet har hon strulat med aktionen.

Nu var hon klart bättre och tiden 10,6/2 140 meter var ett nytt svenskt rekord.

– Hon var fin men jag tror att Honey Mearas kommer att vara bättre med det här loppet i kroppen för hon var lite lojare än när hon är helt på topp. Hon är väldigt bra, hon är speedig, stark och har en bra löpskalle. Hon har allt, sa Örjan Kihlström.

Det var en av två V75-vinster för Kihlström den här kvällen då han även vann med Margareta Tooma som tog sin tionde raka seger.

Artikeltaggar

Björn GoopHåkan ArvidssonSan MoteurSolvallaTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.