Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen svarar: Därför svämmade busstationen över

Publicerad:
Översvämning på busstationen i Töcksfors.
Översvämning på busstationen i Töcksfors. Foto: Lukas Jonsson

Busstationen i Töcksfors svämmade över efter kraftigt skyfall under tisdagen. Men hur kunde den nya busstationen svämma över?

– Det är en lågpunkt precis vid busstationen, och dit vill vattnet tyvärr, säger Andreas Winborg, gatuchef på Årjängs kommun.

Enligt Andreas Winborg var det flera faktorer som bidrog till översvämningen – mängden regn, det gamla dagvattennätet i kommunen och att det är en lågpunkt vid busstationen.

Efter att räddningstjänsten pumpat undan vattenmängder under gårdagen kommer kommunen nu fortsätta jobbet med översvämningen. Kommunen äger marken runt busstationen, men inte själva fastigheten.

– Räddningstjänsten körde igår med sina stora pumpar och försökte få bort vattnet till andra sidan E18. När vattnet försvinner så kan vi suga dagvattenbrunnarna och rensa dom, säger Andreas Winborg.

Efter att det akuta arbetet är överstökat kan kommunen börja titta på eventuella långsiktiga åtgärder.

Andreas Winborg, gatuchef.
Andreas Winborg, gatuchef. Foto: Joachim Lagercrantz

– Vi gör rutinmässiga kontroller på dagvattenbrunnarna. Efter att vi blir klara med vattenmassorna vid stationen kan vi ta en rejäl översyn om vi kan stärka upp dagvattennätet på något sätt. I dagsläget är det svårt att planera för händelser som denna, särskilt med tanke på det ålderstigna dagvattennätet.

Flera Årjängsbor fick dessutom sina källare översvämmade under gårdagen.

– Det var inte jättemånga, men vissa lågvattenpunkter blir såklart drabbade, och det är inte roligt.

Andreas Winborg betonar dock att dagvattenhanteringen är i fokus på kommunens nya projekt.

– På nya projekt börjar vi numera med dagvattenhanteringen innan vi projekterar allt annat. Vi byggde till exempel en ny industriväg ifjol och där har vi vallar som hindrar vattnet från att nå E18.

Artikeltaggar

Årjängs kommunÖversvämningarSamhälleTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.