Hur har matställena mage att servera ”Stockholmsportioner”?

Insändare
PUBLICERAD:
”Börja granska svenska restaurangpriser och de ynkliga portionerna som de har mage att servera”, skriver insändarskribenten.
Foto: Heiko, Junge
När jag var barn så var godispåsarna små som frimärkspåsar, idag är de stora som postsäckar. Synd att utvecklingen inte har gått åt samma håll inom restaurangbranschen.

När jag var ung under åttiotalet så kallade man små portioner för "Stockholmsportioner". Fick en restaurang rykte om sig att servera Stockholmsportioner så fick den snart slå igen.

- Dit går vi inte! Där serverar de Stockholmsportioner!

Idag serverar de Stockholmsportioner i hela landet. Allt har blivit mindre. Från portionerna hos vanliga restauranger till menyerna hos snabbmatskedjorna.

En kväll bestämde jag mig för att köpa med mig kvällsmat från en av våra snabbmatskedjor. Jag valde den största hamburgaren med bacon och ost. Jag tog två för säkerhets skull eftersom de antagligen har krympt dem också.

Hundrasjuttio spänn gick det på.

- Hundrasjuttio kronor! Ser jag ut som en hel barnfamilj, eller? Ni måste ha blandat ihop beställningarna!

Nej, det hade de inte. Jag fick min påse och så gick jag hem.

Hamburgarna var ett skämt. Vad som var stort med dem vet jag inte? De var fjäderlätta. Jag slukade dem på tre sekunder blankt och insåg att jag skulle ha köpt fyra.

Media har börjat uppmärksamma "krymplationen" - att priserna på matvarorna i handeln ökar samtidigt som innehållet minskar i förpackningarna. Det är bra. Jag önskar att man även kunde börja granska svenska restaurangpriser och de ynkliga portionerna som de har mage att servera.

P Ferm

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.