Hoppa till huvudinnehållet

Gamla kraftstationen firade framgångarna: ”Det är en bitterljuv afton”

Publicerad:
”Vi vill fortsätta bygga den nya bruksorten och fylla den med liv”, sa Linn Sönstebö Mossberg bland annat när hon höll tal till gästerna.
”Vi vill fortsätta bygga den nya bruksorten och fylla den med liv”, sa Linn Sönstebö Mossberg bland annat när hon höll tal till gästerna. Foto: Lena Richardson

Orosmolnen ligger fortsatt tunga över Gamla kraftstationen i Deje, men icke desto mindre bjöds det in till kalas i konsthallen på tisdagskvällen.

– Vi ska fira våra framgångar, förklarade verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg.

Då vankades det snittar, mingel och peppande tal, men också bitterljuv stämning.

En turbulent säsong närmar sig slutet på konsthallen, som den 28 augusti stänger årets utställningar.

Vad som händer sedan är – fortfarande – osäkert.

Fortum och Forshaga kommun förhandlar ännu och något nytt kontrakt är inte i hamn, trots att det gått sju månader sedan Fortum sade upp hyresavtalet och trots att parterna träffats flitigt:

”Försöker hitta lösningar”

– Ett stort antal gånger. Om jag ska tippa, runt tio tillfällen, där vi fört fram de här frågorna och försöker hitta lösningar. Och vi har hittat lösningar på mycket, men det finns fortfarande litegrann kvar som vi jobbar med just nu, säger kommunalrådet Per Lawén (S), som var en av de inbjudna gästerna.

Säkerhetsfrågorna bedömer han att man ”i princip är framme med”, medan frågan om alkoholtillstånd i lokalerna inte är färdigdiskuterad.

Kommunalrådet Per Lawén och Linn Sönstebö Mossberg har mycket att prata om. Båda hoppas att ett nytt avtal snart ska vara på plats, men det är kommunen och Fortum som förhandlar.
Kommunalrådet Per Lawén och Linn Sönstebö Mossberg har mycket att prata om. Båda hoppas att ett nytt avtal snart ska vara på plats, men det är kommunen och Fortum som förhandlar. Foto: Lena Richardson

Han uttryckte gott hopp om att Fortums och konsthallens intressen ska gå att kombinera.

– Jag är optimist, säger han och tror på ett besked ”i närtid”, efter en träff innevarande vecka med kommunen och föreningen som driver konsthallen Gamla kraftstationen.

– När vi synkat oss där ska vi ha nästa möte med Fortum. I närtid, för att alla parter vet om att vi verkligen vill knega fram ett avtal snart. Vi hoppas verkligen på det, säger han och framhåller att konsthallen i den unika byggnaden drar folk till såväl Deje och Forshaga som Värmland.

Verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg höll tal under kvällen. Om inget positivt besked kommer snart, blir även hon uppsagd.
Verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg höll tal under kvällen. Om inget positivt besked kommer snart, blir även hon uppsagd. Foto: Lena Richardson

Det vill de ansvariga fortsätta att göra. Det var en av sakerna som verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg lyfte fram i ett känsloladdat tal.

– Det är en bitterljuv afton, konstaterar hon, men utstrålar ingen uppgivenhet:

Det blev en fest med inte bara glädje utan också oro i luften, när Gamla kraftstationen bjöd in för att tacka för gott samarbete och fira sina framgångar.
Det blev en fest med inte bara glädje utan också oro i luften, när Gamla kraftstationen bjöd in för att tacka för gott samarbete och fira sina framgångar. Foto: Lena Richardson

– Hoppet är det sista som överger en och vi vill fortfarande ändå tro litegrann åtminstone på att det uppsagda kontraktet snart är utbytt mot ett nytt, fräscht. Vi vill fortsätta bygga den nya bruksorten och fylla den med liv. Vi vill fortsätta bidra till fler arbetstillfällen och inflyttning och leverera konstnärliga upplevelser för såväl kulturturister som bybor. Om viljan finns, då finns också lösningen, det är vår fasta tro, så länge leve viljan.

Tisdagskvällens fest handlade om att tacka för samarbete och att fira framgångar: ”Under pandemiåren vann vi flera fina priser och vi hade planerat att ha en fest för att fira det, egentligen i september-oktober, men nu vet vi ju inte vad som händer efter den 28 augusti”, säger Linn Sönstebö Mossberg.
Tisdagskvällens fest handlade om att tacka för samarbete och att fira framgångar: ”Under pandemiåren vann vi flera fina priser och vi hade planerat att ha en fest för att fira det, egentligen i september-oktober, men nu vet vi ju inte vad som händer efter den 28 augusti”, säger Linn Sönstebö Mossberg. Foto: Lena Richardson

I det ovissa läget måste hon och hennes kollegor nu arbeta på två helt skilda spår: gasa eller bromsa.

Lena Andersson är en av dem som är med och bestämmer vilka utställningar som ska visas i konsthallen. Hon har försiktigt börjat sikta på nästa år.
Lena Andersson är en av dem som är med och bestämmer vilka utställningar som ska visas i konsthallen. Hon har försiktigt börjat sikta på nästa år. Foto: Lena Richardson

– Har vi inte fått någon hint den 29 augusti om att de ska skriva på avtalet, måste vi börja städa ur, säger Linn.

– Vi har också pratat om att vi måste våga tro på att det ska lösa sig. Vi har börjat titta så smått på nästa säsong – annars lägger man ju sig platt, säger Lena Andersson.

Elisabeth Kihlström (KD) är ordförande i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd, var inbjuden gäst. ”Vi är inte inblandade i avtalen, men vi ger verksamhetsbidrag till konsthallen och har gjort det ganska många år. Sedan 2015 har vi gett olika typer av bidrag och i år är det 400 000 i verksamhetsbidrag från kultur- och bildning. Vi vill att det ska finnas en bredd i Värmland och det här är en del som vi gett bidrag, så vi har värderat det som viktigt”, säger hon.
Elisabeth Kihlström (KD) är ordförande i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd, var inbjuden gäst. ”Vi är inte inblandade i avtalen, men vi ger verksamhetsbidrag till konsthallen och har gjort det ganska många år. Sedan 2015 har vi gett olika typer av bidrag och i år är det 400 000 i verksamhetsbidrag från kultur- och bildning. Vi vill att det ska finnas en bredd i Värmland och det här är en del som vi gett bidrag, så vi har värderat det som viktigt”, säger hon. Foto: Lena Richardson
Hoppet lever om en fortsättning för Gamla kraftstationen som kulturellt besöksmål.
Hoppet lever om en fortsättning för Gamla kraftstationen som kulturellt besöksmål. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

DejeForshagaFortumGamla KraftstationenKonstLinn Sönstebö MossbergPer LawénSamhälleSommarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.