Hoppa till huvudinnehållet

Felix från Grums gav partiledarna en spelutmaning

Publicerad:
Felix Falks brädspel Springvikarierna är både ett debattinlägg och ett roligt spel. Nu har han utmanat riksdagspartierna att spela – och svara på frågor om osäkra jobbvillkor.
Felix Falks brädspel Springvikarierna är både ett debattinlägg och ett roligt spel. Nu har han utmanat riksdagspartierna att spela – och svara på frågor om osäkra jobbvillkor. Foto: Lena Richardson

Statsministern har fått en spelutmaning från Felix Falk i Grums. Hon var en av mottagarna, när han skickade sitt brädspel Springvikarierna till samtliga riksdagspartier.

Med spelet vill han lyfta frågan om osäkra jobbvillkor. Nu uppmanade han partiledarna att spela och krävde samtidigt svar om den växande gig-ekonomin.

NWT skrev om Felix Falk i fjol våras. Då hade han precis fått sitt egenhändigt uppfunna spel utgivet och gensvaret kom att bli stort. Visst hade han kunnat skriva en debattartikel, men spelet som form visade sig effektivt för att föra ut budskapet.

De som ger sig in i leken får jaga runt sina pjäser på spelplanen, med samma sorts utmaningar som väntar verklighetens springvikarier.

Nu har Felix Falk utmanat också dem som bestämmer att ge sig in i leken.

Spel till makthavare

– Jag skickade spel och frågor till politikerna för att uppmärksamma hur vanligt det blivit med otrygga anställningar och de rena gigjobben, säger han.

Partiledarna för alla åtta riksdagspartierna samt ett par ministrar fick spelet och frågorna med posten.

Nu har han fått svar – från hälften av partierna.

– De som valt att svara är Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De andra har inte svarat, säger han.

Vad tänker du om dem som inte svarade?

– Det kan hända att det här är en fråga de inte prioriterar.

Grundtrygghet inte för alla

Hans huvudfråga till partierna är om de tycker att det är ett problem att den här typen av jobb ökar och vad de i så fall vill göra åt det.

Själv tycker han så klart att det är ett problem; det var ju därför han gjorde ett spel.

– En sak man sett är att man kan klara sig på de här jobben när allt funkar bra, men om man blir sjuk eller om det blir en konflikt på jobbet – det är då det märks. Det ska ju finnas en grundtrygghet för alla medborgare, men fast anställda har ett väldigt starkt skydd i praktiken också.

Spelkorten i Felix Falks brädspel ger både påfrestningar och kassaklirr för den som spelar.
Spelkorten i Felix Falks brädspel ger både påfrestningar och kassaklirr för den som spelar. Foto: Lena Richardson

Det har inte en springvikarie eller gig-jobbare, framhåller han:

– Man behöver ju inte säga upp någon, man kan bara sluta att ringa.

”Blev lite förbluffad”

Bland svaren som sticker ut nämner han att Socialdemokraterna uppger att de har ett mål att 90 procent av välfärdsarbetarna ska ha tillsvidareanställningar.

– Att de hade ett så väldigt konkret mål var mer än jag visste. Det skulle göra stor skillnad för de hundratals människor som berättat för mig när jag gjorde spelet.

Jag blev lite förbluffad när jag insåg att det såg ut så över hela landet.
Felix Falk

När det pratas om otrygga jobb handlar det ofta om cykelbud och liknande, men faktum är att många kommuner också har system där vikarier till exempelvis äldreomsorgen blir inringda efter behov med kort varsel.

– Det finns röda kommuner också som har jättehög andel av tillfälligt anställda. Jag blev lite förbluffad när jag insåg att det såg ut så över hela landet.

Kan bli en valfråga

Både genom spelet och frågebatteriet till politikerna hoppas han få upp frågan om villkoren på arbetsmarknaden till diskussion.

Kan det bli en valfråga tror du?

– Ja, det är en del av det. Det blir det ju på ett sätt nu när vi pratar om det. Det borde vara en valfråga hur arbetsmarknaden ska se ut. Jag vill gärna lyfta upp detta i valrörelsen. Många är inte inne i den här snurren själva, och då är det inte säkert att de förstår hur det här kan påverka arbetsmarknaden på sikt.

Spelet Springvikarierna är fartfyllt och roligt, men väcker också frågor om hur arbetsmarknaden fungerar och vilka villkor som gäller.
Spelet Springvikarierna är fartfyllt och roligt, men väcker också frågor om hur arbetsmarknaden fungerar och vilka villkor som gäller. Foto: Lena Richardson

Felix Falk kommer att arbeta vidare med Springvikarierna i studiecirklar i samarbete med ABF.

– Sen hoppas jag hitta något förlag som kan ge ut en internationell version, för det här är ju en global företeelse.

Han har också ett helt nytt spel på gång, som inte är politiskt men ändå lite annorlunda.

– Jag har gjort ett där jag driver med den akademiska världen. Det heter Snille och skrivkramp och kommer ut på förlaget Vildhallon i Göteborg.

Spelet om arbetslivet – Felix från Grums visar springvikariernas tuffa villkor

Artikeltaggar

ArbetsmarknadCenterpartietEkonomiGig-ekonomiGrumsMiljöpartietNöje/KulturPolitikSocialdemokraternaSpelVal 2022VänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.