Hoppa till huvudinnehållet

30 miljarder i elprisstöd för hushållen i vinter

Publicerad:
Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar presenterar elprisstöd för hushåll vid en pressträff i Rosenbad.
Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar presenterar elprisstöd för hushåll vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen vill att Svenska Kraftnät på kort sikt använder minst 30 miljarder för att kompensera hushåll för höga elpriser.

– Du kommer att få pengar i vinter, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna i Värmland ser positivt på dagens besked.

– Det innebär att pengarna kommer tillbaka till kunderna och är ungefär tre gånger så mycket som den tidigare elpriskompensationen som betalades ut i vintras. Det kommer göra stor skillnad för värmlänningen, säger Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot, i ett pressutskick.

Svenska Kraftnät bedömer att man kommer att ha omkring 60 miljarder kronor på kontot för så kallade flaskhalsintäkter nästa år.

De pengarna vill nu regeringen ska återföras till hushåll och företag.

Socialdemokraterna i Värmland, Lars Mejern Larsson och Åsa Johansson, ser positivt på statsministerns besked kring elprisstöd i vinter.
Socialdemokraterna i Värmland, Lars Mejern Larsson och Åsa Johansson, ser positivt på statsministerns besked kring elprisstöd i vinter. Foto: Helena Christerdotter

– Det är ett oroligt läge för många. Många får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin. Så ska det inte vara, säger Åsa Johansson (S) ordförande för Socialdemokraterna i Värmland.

– Det är en återbetalning av de avgifter som hushåll och företag redan betalat och som vi anser att de har rätt till, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Det blir upp till myndigheten att ta fram förslag på i vilken form återföringen ska ske. Enligt regeringen kan det handla om åtgärder som sänker priser på elmarknaden, men även om en direkt kompensation till hushåll och företag.

”Pengar i vinter”

Svenska Kraftnäts förslag ska vara klara senast den 15 november. Därefter ska energimarknadsinspektionen godkänna dem.

På pressträffen fick statsminister Andersson frågor om när hushållen får pengarna.

– Det kommer att kicka in i vinter, säger hon.

– Du kommer att få pengarna i vinter.

Tanken är att de hushåll och företag som drabbats hårdast av höga elpriser ska kompenseras mest. Därför vill regeringen att åtgärderna särskilt träffar hushåll och företag i södra Sverige.

Även på längre sikt

Finansminister Mikael Damberg påpekar också att elpriskompensationen inte är tidsbegränsad. Även på längre sikt ska kapacitetsavgifter återföras som kompensation till hushåll och företag.

På frågan hur man kan se återföringen som ett högkostnadsskydd svarar statsminister Magdalena Andersson.

– Ju högre elpriserna blir, desto mer får man tillbaka. Det ger en väldig trygghet.

Statsministern skyller de höga elpriserna på den ryske presidenten Vladimir Putin och hans krig mot Ukraina.

– Vi kommer inte att tillåta att Putin håller svenska hushåll och företag som gisslan, säger Andersson.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonElLars Mejern LarssonMagdalena AnderssonMikael DambergMiljöRegeringenSvenska kraftnätVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.