Hoppa till huvudinnehållet

Vill döpa gata i Filipstad efter skridskolegendaren

Publicerad:
Jonny Nilsson, skridskolegendar, som har både OS-guld och VM-guld på meritlistan. Nu vill Moderaterna i Filipstad hylla honom postumt genom att uppkalla en väg efter honom.
Jonny Nilsson, skridskolegendar, som har både OS-guld och VM-guld på meritlistan. Nu vill Moderaterna i Filipstad hylla honom postumt genom att uppkalla en väg efter honom. Foto: Lisa Olaison

Under sin karriär bärgade han ett OS-guld, tio VM-medaljer, sex EM-medaljer och satte fem världsrekord. Jonny Nilsson från Forshyttan är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler - någonsin.

Tidigare i somras lämnade legendaren jordelivet – nu vill Moderaterna i Filipstad hedra stjärnan postumt genom att döpa en gata i hans namn.

I slutet av juni kom beskedet att Jonny Nilsson somnat in efter en längre tids sjukdom, 79 år gammal.

Många minns hans bragder som för alltid kommer ha en självklar plats i svensk idrottshistoria. Ett exempel bland många är det ärofyllda OS-guldet på distansen 10 000 meter i Innsbruck 1964.

För att ytterligare framhäva den Filipstadsbördige idrottarens prestationer, samt bevara hans minne, vill nu Christer Olsson (M) att en gata eller väg i Filipstad uppkallas efter Jonny Nilsson.

Oslo den 13 februari 1965. Här vinner Jonny Nilsson VM-guld på 5000 meter med tiden 7.33.2, vilket också var ett nytt världsrekord.
Oslo den 13 februari 1965. Här vinner Jonny Nilsson VM-guld på 5000 meter med tiden 7.33.2, vilket också var ett nytt världsrekord. Foto: Ivar Aaserud

I en motion till kommunfullmäktige skriver Olsson att han föreslår att fullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att se över dessa möjligheter. Han vill också att det utreds om sträckan från riksväg 26 mot Hennickehammars herrgård skulle gå att döpa till ”Jonny Nilssons väg”.

Christer Olsson (M) vill att skridskolegendarens minne ska leva vidare och därmed uppkalla en gata eller väg i Filipstad efter Jonny Nilsson.
Christer Olsson (M) vill att skridskolegendarens minne ska leva vidare och därmed uppkalla en gata eller väg i Filipstad efter Jonny Nilsson. Foto: Filip Kowalski

– Det går inte att nog berömma Jonnys fina prestationer på skridskoovalen, framhåller Olsson i sin motion.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadJonny NilssonKommunfullmäktigeMotionerNyheterSkridskoåkning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.