Hoppa till huvudinnehållet

Vargfrågan splittrar i Värmland: ”Som att det skulle vara våldtäktsmän”

Publicerad:
Vargfrågan ger upphov till polarisering. Vargen på bilden är fotograferad i Skansens varghägn.
Vargfrågan ger upphov till polarisering. Vargen på bilden är fotograferad i Skansens varghägn. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Frågan fortsätter att splittra och polarisera.

Vargstammen måste minska kraftigt, tycker fårbonden Elsa Lund-Magnussen som stöds av flera riksdagspartier.

Men hon får mothugg av Lars-Ola Westerlund vid Naturskyddsföreningen i Värmland – som tycker att debatten är populistisk:

– Det låter som att det skulle vara våldtäktsmän där ute.

Elsa Lund-Magnussen driver Lindås lamm utanför Karlstad och pekar ut vargen som den viktigaste politiska frågan. Hon säger att ett vargangrepp skulle slå ut hela hennes verksamhet.

– Det är inte bara de djuren som blir angripna. Där det varit vargangrepp har man inte kunnat ta vara på dem som varit med om angreppet. De blir inte dräktiga igen, de blir så skrämda att de blir förstörda.

– Då har man slagit sönder företaget och får börja om från början. Och det är inte bara att köpa nya djur, det har tagit 15–20 år att bygga upp min besättning så den är frisk och fungerande.

Elsa Lund Magnussen pekar ut vargen som sin viktigaste politiska fråga.
Elsa Lund Magnussen pekar ut vargen som sin viktigaste politiska fråga. Foto: Helena Karlsson

Elsa Lund-Magnussen beskriver den frustration det innebär att en faktor hon inte kan påverka riskerar att få så stora konsekvenser.

Hon pekar även på att de stängsel som krävs för att skydda sina djur från varg utgör ett hinder för övrigt djurliv och för människor som vill besöka strandlinjen.

– Vargen hotar också våra betesmarker. Den biologiska mångfalden kan vi inte få tillbaka om vi förlorar den och det är egentligen bara fåren som kan göra att vi kan bibehålla den.

Stammen har vuxit

De senaste decennierna har vargstammen i Sverige vuxit till ungefär 460 djur, trots att riksdagen 2013 fattade beslut om att den ska bestå av mellan 170 och 270 individer.

I våras gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur stammen kan minskas till det beslutade intervallet.

– Politikerna måste följa de beslut de tagit. De får inte ge Naturvårdsverket två år att utreda, för det behöver inte utredas. Det är bara att köra på, säger Elsa Lund-Magnussen.

Så tycker partierna

Fyra partier vill minska den svenska vargstammen:

Centerpartiet vill att ett första mål ska vara att stammen begränsas till 170 vargar.

Moderaterna vill genom ökad jakt komma ned till 170 vargar.

Kristdemokraterna vill att det ska finnas 170 vargar i Sverige.

Sverigedemokraterna vill ha en mer aktiv förvaltning i vissa områden och förespråkar en nedre gräns på 170 vargar och en övre gräns på 270.

De fyra övriga partierna anger inga siffermål:

Liberalerna vill inte att antalet vargar ska fastställas politiskt, utan att vetenskapen ska avgöra hur många vargar som krävs för att stammen ska vara livskraftig.

Miljöpartiet vill att Sverige ska ha en livskraftig stam av varg.

Socialdemokraternas jaktpolitiske talesperson Isak From har sagt till Svensk jakt att stammen behöver bli mindre.

Vänsterpartiet vill ha ett livskraftigt bestånd och att antalet djur inte bestäms av politiken, utan av ansvarig myndighet på vetenskaplig grund.

Källor: Partierna

Den svenska inriktningen har mötts av kritik, bland annat i ett upprop i den vetenskapliga tidskriften Science där forskare från flera länder varnar för att den svenska vargstammen kan slås ut om den krymper ännu mer. Det har tidigare uppmärksammats av Dagens Nyheter.

Forskarna hänvisar till att stammen redan i dagsläget är så liten och isolerad att den har problem med inavel. Jämfört med många andra europeiska länder har Sverige ett litet vargbestånd. Enligt DN har till exempel Baltikum ungefär 1 000 vargar, Italien 3 200 och Rumänien 2 500.

Skev debatt

Lars-Ola Westerlund, som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Värmland, tycker att debatten i Sverige är skev och populistisk.

– Man ska ha nivåer för att säkra arternas fortbestånd och man ska inte se till att lägga sig så nära som möjligt, utan se till att de håller sig över den och är livskraftiga, säger Lars-Ola Westerlund, som även är miljöpartistisk kommunpolitiker i Forshaga.

Lars Ola Westerlund vid Naturskyddsföreningen tycker att förslagen om att minska vargstammen bygger på populism.
Lars Ola Westerlund vid Naturskyddsföreningen tycker att förslagen om att minska vargstammen bygger på populism. Foto: Mikael Lindblom

Han anser att en livskraftig vargstam är viktig inte bara för vargen, utan för hela den biologiska mångfalden.

Att fastställa hur många individer som ska finnas ser han inte som en uppgift för politiken.

– Det är det forskningen som ska göra.

Lars-Ola Westerlund tror inte att viljan att minska vargstammen speglar uppfattningen i befolkningen.

– Det är så oerhört snett i debatten, det låter som att det skulle vara våldtäktsmän där ute. Värmlänningarna älskar sina vargar. Folk blir glada när de har sett en varg.

Varg i Sverige

Det finns ungefär 460 vargar i Sverige, enligt en inventering som gjordes vintern 2021/22. Det faktiska antalet kan variera mellan 364 och 702. Vargen finns framför allt i Mellansverige.

Antalet är det högsta sedan inventeringarna startade 2014/15, när det uppskattningsvis fanns 415 vargar.

Både riksdagen och EU har slagit fast att den svenska vargstammen ska vara långsiktigt livskraftig. 2013 beslutade riksdagen att antalet vargar ska vara mellan 170 och 270 individer.

Under våren 2022 gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att utreda vad som krävs för att vargstammen ska kunna bestå av mellan 170 och 270 individer. Uppdraget ska redovisas i oktober 2024.

Vargen är fridlyst, men skyddsjakt och viss licensjakt förekommer.

Källor: Riksdagen, regeringen, Naturvårdsverket

Artikeltaggar

Djur och naturLars-Ola WesterlundMiljöNaturskyddsföreningenPolitikVal 2022Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.