På Segerstad genomfördes under måndagen en planerad naturvårdsbränning i ett naturreservat. Eldningen gick som planerat, men röklukten spred sig och många Karlstadsbor blev oroliga. Röklukten ska även ha känts i både Grums och Forshaga.
En orsak till röken tros vara förhöjd luftfuktighet, en annan ett åskoväder i närheten.
Många Karlstadsbor reagerade under måndagskvällen på den röklukt som spred sig på många håll. Anledningen var att Skogsstyrelsen höll på med en naturvårdsbränning i ett naturreservat på Segerstad.
– Det är planerad bränning. Man gör det efter en viss teknik och kontrollerad, det är mycket säkerhet och många som är inblandade, säger Bengt Danielsson, distriktschef på Skogsstyrelsen.
– Det blev ganska mycket rök eftersom det var lite fuktigare än vad man tänkt sig i blåbärsrisen och även luftfuktigheten ökade lite under kvällen och var kanske lite hög redan när man startade bränningen, säger Anna Sundqvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
Det var även lite blåsigt igår?
– Det kom ett åskoväder väster om där vi brände, då tror man att det ökade på vindstyrkan och även bytte vindriktning lite. Det kan också ha bidragit att det blev så mycket rök, säger Anna Sundqvist.
Eldningen startade klockan 13 och höll på fram till runt klockan 20
– Vi väntade på att luftfuktigheten skulle sjunka, därför påbörjade vi bränningen sent. Det var därför det blev sent in på kvällen också, säger Anna Sundqvist.
Få dagar med rätt förhållanden
Totalt var det ett område på sju hektar som eldades, där allt utfördes med stor säkerhet.
– Det gick som planerat och de brände det som var tänkt. Idag övervakar vi så att det inte tar eld igen. Vi kommer att ha folk där i flera dagar, säger Anna Sundqvist.
Från början var det planerat att eldningen skulle ha skett i juli men på grund av regn blev det framflyttat.
– Det är få dagar per år som det går att bränna. Det ska vara exakt rätt luftfuktighet och fuktighet i marken. Vi tar på oss såna uppdrag men vissa år går det helt enkelt inte för att det inte blir rätt förhållanden. Det är ytterst få dagar, så måste man agera, säger Bengt Danielsson.
Vi väntade på att luftfuktigheten skulle sjunka, därför påbörjade vi bränningen sent.
Många undrade varför ni var tvungna att elda när det var så varmt och många behövde vädra hemma?
– Det måste vara varmt, annars brinner det inte.
Många kände inte till eldningen, hade ni gått ut med information innan?
– Det har varit information, bland annat i lokalradion och några tidningar. Sen satte vi upp skyltar i området så att de som bor där ska ha kännedom. Det går ut information, säger Bengt Danielsson.
Det kan dock vara svårt att nå alla och Bengt poängterar även att vanligtvis när de gör naturbränningar så sker det i norra Värmland i områden där det inte bor lika många.
– Det blir en lärdom när det är nära tätbefolkat område, säger Bengt Danielsson.
Varför gör man den här typen av bränning?
– Man gör det för att finns många arter som gynnas av brand. Skogarna brann förr, innan människan la sig i. Och sen växte det upp ny skog. Det är en naturlig störning man försöker efterlikna.
Bland annat ett antal arter av exempelvis skalbaggar och svampar gynnas av skogsbrand.
– En otroligt bra åtgärd för den biologiska mångfalden, säger Bengt Danielsson.