Hoppa till huvudinnehållet

Rökilska bland Karlstadsbor i sociala medier: "En lärdom vi kan dra av detta"

Publicerad:
Området som brändes av under måndagskvällen.
Området som brändes av under måndagskvällen. Foto: Helena Karlsson

Gårdagens naturvårdsbränning i Segerstad rönte stor uppmärksamhet i sociala medier. Främst riktades kritik mot den sent påkomna kommunikationen.

Det finns däremot en förklaring: oftast kan bränningarna passera obemärkt.

– I går var det otur med ett lågtryck under kvällen som gjorde att rökspridningen blev som den blev, säger Birgitta Johansson, kommunikatör hos räddningstjänsten.

Måndagskvällens röklukt fick flera Karlstadsbor att agera och ilskan riktades mot Karlstads kommun.

NWT har varit i kontakt med kommunikatörsdirektör Katarina Äleklint, som hänvisar vidare till räddningstjänstens kommunikatör Birgitta Johansson.

– Jag har full förståelse för att folk undrar när det luktar brandrök. Det är ju Skogsstyrelsen som har haft hand om naturvårdsbränningen, och vi är inte inblandade mer än att vi får reda på det, säger Birgitta Johansson, kommunikatör på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Räddningstjänsten blev under gårdagen nedringda när folk kände brandlukten i flera kommuner.

Birgitta Johansson, kommunikatör Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
Birgitta Johansson, kommunikatör Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto: Johan Eklund

Det händer med jämna mellanrum att räddningstjänsten blir meddelade om en naturvårdsbränning, men enligt Birgitta Johnsson hör det inte till vanligheterna att allmänheten påverkas på samma sätt som under måndagen.

– Jag tror inte bränningarna märks så ofta. I går var det otur med ett lågtryck under kvällen som gjorde att rökspridningen blev som den blev.

Räddningstjänsten vill i framtiden bli mer tydlig med information om att det ska ske bränningar.

– Med facit i hand hade det varit bra om vi hade delat Skogsstyrelsens och länsstyrelsens information och på så sätt hjälpt dem att sprida den, och det är något jag vill att vi blir aktiva med framöver. Det är en lärdom jag tycker att vi kan dra av detta.

Därför skedde bränningen nu

En del kommentarer på både Karlstads kommuns och NWT:s Facebooksida handlar om kritik mot att bränningen skedde när den gjorde.

”Elda när det är som varmast och torrast???”, skriver en användare.

Enligt Länsstyrelsen är däremot torrheten central för själva genomförandet.

”För att en naturvårdsbränning ska kunna genomföras måste marken vara extremt torr, vilket ofta sker efter en period av höga temperaturer. Det är helt enkelt inte möjligt att genomföra en bränning när det är fuktigt i marken”, skriver de i ett inlägg.

Skogsstyrelsen om måndagens kraftiga röklukt i Karlstad: ”Det kan ha bidragit”Därför luktar det rök i Karlstad och Skoghall

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstads kommunLänsstyrelsenRäddningstjänstenSamhälleSegerstadSkogsstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.