Hoppa till huvudinnehållet

Inga covid-patienter på iva på hela sommaren

Publicerad:
Ingen patient har intensivvårdats på grund av covid under sommaren.
Ingen patient har intensivvårdats på grund av covid under sommaren. Foto: Tommy Andersson

Runt 25 patienter med covid-19 vårdas på sjukhus.

Men på iva har ingen vårdats för sjukdomen på hela sommaren.

Och utbrottet på ett äldreboende i Karlstad är nu över.

På tisdagsförmiddagen vårdades ungefär 25 patienter som testat positivt för covid-19 på sjukhus, enligt Maria Berglund, verksamhetschef på infektionskliniken.

– Det har ökat lite sedan häromdagen när det var runt 20.

Hon säger att antalet pendlar mellan 20 och 25. Som tidigare gör hon bedömningen att de flesta av patienterna vårdas för något annat än covid.

Så här i mitten av augusti börjar skolorna efter sommarlovet och de flesta är tillbaka på sina jobb efter semestern.

Har ni gjort någon bedömning av vilken effekt det kan tänkas få för slutenvården?

– Vi har inte riktigt börjat diskutera hösten, men självklart kommer det väl att få en viss påverkan. När skolan och arbetet börjar igen kan vi nog vara ganska säkra på att det blir en ökad smittspridning.

Isolering ger merarbete

Även de smittade patienter som inte vårdas på grund av covid måste isoleras och det innebär ett merarbete för personalen.

Maria Berglund är verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och säger att ungefär 25 patienter med covid får sjukhusvård.
Maria Berglund är verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och säger att ungefär 25 patienter med covid får sjukhusvård. Foto: HP Skoglund

Folkhälsomyndigheten uppmanar fortsatt alla som har symtom som kan bero på covid-19 att stanna hemma.

Maria Berglund säger:

– Den där lilla förkylningen som du känner av kan faktiskt vara covid. Även om du känner att du själv inte kommer att bli så sjuk så kan andra som du möter bli riktigt sjuka.

Ingen covidpatient på iva

Tidigare under pandemin vårdades många covidpatienter på intensiven. Nu ser det annorlunda ut. Enligt verksamhetschefen Karl Silvhamn har ingen patient fått intensivvård på grund av covid hittills i sommar.

– Det kanske är någon enstaka som har haft det som bifynd, säger han.

Inte heller på tisdagsförmiddagen var någon covidpatient inlagd på iva.

Risk för mer smitta i höst

Förra veckan berättade NWT om ett covidutbrott på demensboendet i Zakrisdal i Karlstad. Enligt smittskyddsläkare Anna Skogstam är utbrottet nu över och inga andra äldreboenden i länet är drabbade av smittspridning. Men risken finns för fler utbrott.

”Under hösten förväntas en ökande samhällssmittspridning av covid-19 och därmed kan också fler fall i äldreomsorgen förekomma”, skriver hon i ett mejl till NWT.

”Under hösten förväntas en ökande samhällssmittspridning av covid-19 och därmed kan också fler fall i äldreomsorgen förekomma”, skriver smittskyddsläkare Anna Skogstam till NWT.
”Under hösten förväntas en ökande samhällssmittspridning av covid-19 och därmed kan också fler fall i äldreomsorgen förekomma”, skriver smittskyddsläkare Anna Skogstam till NWT. Foto: Joachim Lagercrantz

Samtidigt blir färre svårt sjuka nu än i början av pandemin i och med att omikronvarianten av viruset är mildare och att vaccinerna skyddar mot svår sjukdom.

Men Anna Skogstam anser att det är fortsatt viktigt att följa hygienrutiner och smittförebyggande åtgärder i vård och omsorg.

”Det är också viktigt att besökare/anhöriga till personer på äldreboenden är symtomfria när de kommer på besök och att man följer boendets besöksrutiner”, skriver hon till NWT.

Covidutbrott på demensboende i Karlstad: ”Håller isär dem – de får inte träffas”

Artikeltaggar

ÄldreboendeAnna SkogstamCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetIntensivvårdKarl SilvhamnKarlstadMaria BerglundRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.