Regeringen tar inte jakten på allvar

Debatt
PUBLICERAD:
Kristdemokraterna har i vår drivit igenom att vargstammen måste minskas ner mot 170 individer och att vi ska ha en gemensam förvaltning med Norge, skriver Kjell-Arne Ottosson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Tyvärr har vi de senaste åtta åren haft regeringar som verkligen inte har stått på jägarnas och landsbygdens sida. Med Kristdemokraterna i regering blir det en annan syn på jakten och jägarna, skriver Kjell-Arne Ottosson.

Upp i svinottan och koka lite kaffe. Det är fortfarande mörkt ute när de sista dropparna kaffe dricks ur och det är dags att smyga sig ut inför det som är en högtidsdag för stora delar av den svenska jägarkåren när jakten på hornbärande råbock startar, just idag.

Jakten är en viktig del för många i ett skogslän som Värmland och för många en avgörande del i vad som är ens livskvalitet. Jakten används också i jobbannonser när man vill rekrytera kompetens ut från de större städerna. Dessutom kan man inte underskatta den viltvården som jägarna bedriver och samhällstjänsten när man är med på att reglera viltstammar, eftersöka trafikskadat vilt och agera vid olika former av skyddsjakt. Att man sen dessutom nån gång emellanåt kan få närproducerat klimatsmart kött på tallriken gör ju inte saken sämre.

Tyvärr har vi de senaste åtta åren haft regeringar som verkligen inte har stått på jägarnas och landsbygdens sida. Med Kristdemokraterna i regering blir det en annan syn på jakten och jägarna.

För det första har det tagits ett otal beslut i riksdagen när det gäller vapenfrågor där det finns en majoritet som vill underlätta för laglydiga jägare och sportskyttar. Men eftersom regeringen inte klarar av att sätta hårt mot hårt mot gängvåldet och skjutningarna runt om Sverige gör man precis som f.d. statsminister Stefan Löfven sa i en debatt med undertecknad kring EU:s vapendirektiv:

”Nåt måste vi göra”, och då är det de laglydiga jägarna som råkar ut för klåfingrigheten och inte brottslingarna på gator och torg.

Vi har äntligen fått igenom att licensbefria ljuddämpare men även det satt hårt inne och man försökte köpslå med det för att få igenom en överimplementering av EU:s vapendirektiv. Vi ska implementera direktiven på en miniminivå, inget annat. Vi har tagit riksdagsbeslut om att ta bort de tidsbegränsade licenserna, om att underlätta vapenbyten för de som redan har vapenlicenser etc. men tyvärr vill inte regeringen agera på riksdagens beslut. Det sistnämnda beslutet borde dessutom underlätta för den hårt trängda polismyndigheten som inte klarar av att hantera vapenlicensärenden inom rimliga tider vilket JO har påpekat men regeringen valt att inte agera på.

Rovdjurspolitiken har man också helt och hållet lämnat till Miljöpartiet och ansvarig myndighet vilket märks med all önskvärd tydlighet. Rovdjurstrycket måste lättas på vilket görs genom minskade stammar av både björn och varg. Vi måste lyssna på de som bor och verkar inom vargrevir. Vi har under mandatperioden tagit beslut om ökad vargjakt där koncentrationerna är som störst. Vi har tagit beslut om förändrade riktlinjer för skyddsjakt för att underlätta för både lantbrukare, boende inom vargrevir och jägare men även här drar regeringen benen efter sig. Kristdemokraterna har i vår drivit igenom att vargstammen måste minskas ner mot 170 individer och att vi ska ha en gemensam förvaltning med Norge. Nu tog vi beslut om minskningen av vargstammen i juni månad så regeringen är förlåten för att den inte har agerat på det ännu. Men med en rödgrön regering även efter 11 september kommer handlingsförlamningen att fortsätta, trots att en majoritet i Sveriges riksdag har en annan åsikt.

En rödgrön regering är inte landsbygdens och jägarnas bästa vän så vill man ha en regering som tar landsbygden på allvar och ser till landsbygdens behov då måste vi få en ny regering men en tydlig kristdemokratisk röst.

Kjell-Arne Ottosson

Jaktpolitisk talesperson och riksdagsledamot, Kristdemokraterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.