Hoppa till huvudinnehållet

Landers känga efter Annie Lööfs S-utspel: ”Dumt”

Publicerad:
Henrik Lander (C) Foto: Tommy Andersson

Centerledaren Annie Lööf tycker Magdalena Andersson är den bästa statsministerkandidaten och är beredd att sätta sig i en S-regering.

Ett besked som inte landade väl hos C-profilen i Karlstad.

– Jag får inte ihop det matematiskt, säger Henrik Lander.

Det var i en intervju i Dagens Nyheter som Annie Lööf satte ord på vad hennes parti kan tänka sig göra efter valet.

Beskedet är att hon föredrar Magdalena Andersson som statsministerkandidat framför Moderaternas ledare Ulf Kristersson och att hon är beredd att sitta i en S-regering.

Annie Lööfs S-besked ändrar inte positionerna i Karlstad: ”Vi måste få ett valresultat”

Tongivande centerpartisten i Karlstads kommun Henrik Lander, som är ordförande för teknik och fastighetsnämnden, är kritisk.

– Jag tycker att vi ska hålla oss till borgerligheten, den linjen som vi har varit på. När den före detta alliansen valt att gå högerut ska vi vara en självständig opposition, säger han och fortsätter:

– I dagsläget finns det ingen förutsättning för att en sådan regering får stöd av ett annat borgerligt parti. I dagsläget finns inget sådant rimligt alternativ. De andra kör sin linje ut med SD. Ska vi då ha en regering med S måste vi få stöd av MP och V och för mig är det uteslutet.

I intervjun med DN pratar Annie Lööf också om hur hon förhåller sig till Vänsterpartiet:

– Vi kommer inte att släppa fram en regering som bedriver vänsterpolitik. Om vi ska få en stabil regering så krävs ett sansat ledarskap i mitten.

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). Foto: Ali Lorestani/TT

Hon fortsätter även att säga att hon inte kommer ge V veto över Sveriges statsbudget och inte ha ett organiserat budgetsamarbete med V.

Men Henrik Lander köper det inte.

– Jag tycker det är lite dumt. Samtidigt ska jag säga till hennes försvar att hon säger att det inte är aktuellt med ett samarbete med Vänstern. Men jag får inte ihop det matematiskt. Enda alternativet för C och S då är att vi söker stöd vänsterut. Det andra gänget kommer inte flytta sina positioner.

Karlstadspolitikern är besviken på att det alltid ska vara Centern som måste anpassa sig.

Vad vill du att C gör, att partiet är kvar oberoende i mitten utan att välja sida?

– Det är det vi har att välja på. Det är ett bättre alternativ. Om inte någon av de andra flyttar sina positioner om hur Sverige ska styras. Det kan inte bara vara Centern som hela tiden ska ändra sig utan de andra ska också fundera på hur de kan göra.

Artikeltaggar

Annie LööfHenrik LanderKarlstadMagdalena AnderssonPolitikUlf KristerssonVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.