Hoppa till huvudinnehållet

Därför luktar det rök i Karlstad och Skoghall

Publicerad:
Kraftig rök har kunnat ses i Skoghall och Karlstad under dagen. Den kommer från en naturvårdsbränning på Segerstadnäset.
Kraftig rök har kunnat ses i Skoghall och Karlstad under dagen. Den kommer från en naturvårdsbränning på Segerstadnäset. Foto: Läsarbild

Rök har under måndagen kunnat ses till Karlstad och Skoghall – och under kvällen spred sig lukten ännu längre med vinden.

Skogsstyrelsen har genomfört en planerad naturvårdsbränning.

Lukten från den planerade naturvårdsbränningen har spridit sig långväga.

– Vi är väldigt nerringda, säger Peter Bergström vid Räddningsregion Bergslagen.

De har själva kontaktat NWT för att nå ut med informationen. Exakt hur många samtal räddningstjänsten fått kan han inte säga.

– Jag vågar inte svara på det, men det tar alldeles för mycket tid.

Röken har alltså känts ”ganska kraftigt” i Karlstad. Läsare mejlade om att det luktade ordentligt med rök i Skåre och Stodene. Även i Grums har det luktat rejält illa under dagen.

Samtalen om röklukt har kommit ända från ”halvvägs till Årjäng”, beskriver Peter Bergström.

För den som vill larma räddningstjänsten om någon annan misstänkt brand eller rökutveckling är det bra om man kan lämna uppgifter om någon ytterligare observation utöver enbart röklukt, enligt honom.

Räddningstjänstens vakthavande befäl skrev under kvällen på Twitter att många samtal hade kommit in från människor som känt en stark lukt.

– Vi har haft en hel del samtal under kvällen angående röklukt både från både Karlstad och Grums, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm.

Vid 22.15 hade de fått in omkring 50–60 samtal.

P4 Värmland var först att berätta om den planerande naturvårdsbränningen. Den genomförs i ett biotopskyddsområde längst ut på Segerstadsnäset vid Lindränkan-Onsösundet.

Naturvårdsbränningar handlar, enligt information från Naturvårdsverket, om att på ett kontrollerat sätt hjälpa vissa djurarter och växtarter att överleva. En del växter, insekter, svampar och fåglar har genom årtusenden anpassat sig till att skogen brinner, skriver Naturvårdsverket på sin webbplats.

Peter Bergström, Räddningsregion Bergslagen. Arkivbild
Peter Bergström, Räddningsregion Bergslagen. Arkivbild Foto: Dan Enwall

Artikeltaggar

MiljöNaturvårdNaturvårdsverketSkogsstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.