Hoppa till huvudinnehållet

Polisens nota efter Paludans möten: 43 miljoner

Publicerad:
En polisbuss sattes i brand i Sveaparken i Örebro under de så kallade påskupploppen i april i år. Foto: Kicki Nilsson/TT

Polisens bevakning av den högerextrema politikern Rasmus Paludans valmöten har hittills kostat över 43 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Polisen har i år lagt drygt 43,5 miljoner kronor på bevakning av den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs.

Exempelvis kostade polisens insats i samband med de så kallade påskupploppen i Sveaparken i Örebro, där 71 poliser skadades, runt 800 000 kronor. När Paludan kom tillbaka efter en tid, hade polisen bytt taktik och bemannat upp med bland annat polishästar, helikopter och en inlånad vattenkanon. Då landade notan på 2,2 miljoner kronor, uppger Ekot.

Men insatserna har även tvingat polisen att prioritera om vilket har gått ut över ordinarie verksamhet då bland annat brottsförebyggande arbete har fått stå tillbaka, enligt radion.

Upploppen startade under påskhelgen i samband med att Rasmus Paludan under sin valturné i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Paludan besökte, eller aviserade att besöka, Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Under sommaren har åtta män fällts för upploppen i Sveaparken i Örebro, med påföljden fängelse mellan två och sex år.

I dag måndag inleds ännu en rättegång, denna gång mot tre män som åtalats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver Nerikes Allehanda.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesRasmus PaludanSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.