Hoppa till huvudinnehållet

Från Katja och Danius till Marimekko – modesatsningen fortsätter i Kristinehamn

Publicerad:
Marimekko är känt över hela världen - den här bilden med det klassiska Unikko-mönstret är tagen i ett shoppingcenter i Kina. Nästa sommar lyfts Marimekko fram på Kristinehamns konstmuseum.
Marimekko är känt över hela världen - den här bilden med det klassiska Unikko-mönstret är tagen i ett shoppingcenter i Kina. Nästa sommar lyfts Marimekko fram på Kristinehamns konstmuseum. Foto: Andy Wong

Mode och design fortsätter att vara i fokus på Kristinehamns konstmuseum. I höst väntar ”Sara Danius och modet” och nästa sommar ska Marimekkos mönsterglädje fylla utställningshallen.

Sommarutställningen om designern Katja of Sweden är kvar på Kristinehamns konstmuseum till och med 11 september, med långa rader av färg- och formstarka plagg.

Även när de utställningen avslutats, blir det mode på museet. Den 8 oktober invigs utställningen "Evigt stolt i eget ljus - Sara Danius och modet”. När hon var Svenska Akademiens ständiga sekreterare i en minst sagt turbulent tid, blev hennes knytblusar en feministisk symbol.

Sara Danius (1962-2019) vid  Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2018. Klänningen designades av Pär Engsheden.
Sara Danius (1962-2019) vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2018. Klänningen designades av Pär Engsheden. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utställningen produceras av museet och kommer att utgå från Sara Danius fyra nobelklänningar som konstverk. I ett nyhetsbrev framhålls att de ansvariga med utställningen om Sara Danius vill lyfta ”begreppet mod i dubbel betydelse”.

Nästa sommar fortsätter Kristinehamns konstmuseet på den inslagna textila linjen. 2023 års stora sommarutställning på konstmuseet blir "Marimekko - design i tiden". Det finska designföretaget har i decennier stått för mönsterglädje, ofta i starka färger och stora mönster. Det allra mest kända tygmönstret från Marimekko är kanske Unikko (vallmo) som kom 1964, ritat av designern Maija Isola.

Marimekko-utställningen ska ha premiär den 13 maj 2023 och pågå till slutet av augusti.

Marimekko nådde ända fram till de kungliga gemaken. 1969 klädde sig norska kronprinsessan Sonja (nuvarande drottningen) i en klänning från det finska designföretaget.
Marimekko nådde ända fram till de kungliga gemaken. 1969 klädde sig norska kronprinsessan Sonja (nuvarande drottningen) i en klänning från det finska designföretaget. Foto: NTB

Artikeltaggar

BesöksnäringFritid och livsstilKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumModeNöje/KulturSara DaniusSvenska AkademienVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.