Hoppa till huvudinnehållet

Ny lag om mobilförbud på lektionerna – inget nytt för Karlstad

Publicerad:
Från och med höstterminen gäller den nya lagen om mobilförbud på lektioner. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad

Det råder mobilförbud på lektionerna från och med höstterminen enligt ny lag.

Men mobilfria klassrum eller att helt förbjuda mobiler under skoltid är inget nytt i Karlstad.

– Eleverna ska själva äga den här frågan, säger Maria Kjällström, skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen.

Den nya lagen om mobilförbud innebär att alla lektioner ska vara mobilfria från och med höstterminen.

Det kommer inte innebära några stora skillnader för elever i Karlstad där frågan diskuterats sen flera år tillbaka.

– Den här lagen stämmer väl med det rektorer redan fattat beslut om. Det ser olika ut på olika skolor. I vissa fall lägger eleverna telefonerna i skåpet och i andra läggs den i en låda hos läraren. Olika skolor har olika utmaningar men alla har arbetat för att hitta en lösning för att säkerställa god studiero, säger Maria Kjällström.

Enligt Maria Kjällström var diskussionen om mobilfria klassrum som hetast för flera år sen.

Maria Kjällström är skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen.
Maria Kjällström är skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen. Foto: Jeanette Dahlström

– Det är som med elsparkcyklarna. Det finns en skräck för nya saker. Nu finns en acceptans för mobiler. De finns och eleverna har en förståelse för hur de påverkar deras koncentration. Skolorna har fört dialog med eleverna och hittat en god balans.

Förutom ökad koncentration på lektionerna har de elever som inte använder mobilerna på raster märkt positiva skillnader.

– Eleverna själva säger att de umgås mer när de inte har sina mobiler på rasten. Men det gäller att det finns roliga saker att göra tillsammans på rasterna. Det ska vara ett naturligt val att vilja vara med på olika aktiviteter istället för att sitta med mobilen.

Invant hos eleverna

Västerstrandsskolan är en av de skolor som har mobilförbud hela skoldagen.

Eleverna som går låg- och mellanstadiet lämnar in sina mobiler på morgonen och får tillbaka dem när de går hem.

– Det är väldigt invant hos våra elever. Vi har jobbat jättemycket med att göra våra raster så roliga som möjligt för att det ska fungera. Elever och trivselledare styr upp massor av aktiviteter tillsammans.

På Västerstrandsskolan råder mobilförbud hela dagen.
På Västerstrandsskolan råder mobilförbud hela dagen. Foto: Helena Karlsson

För högstadieklasserna på Mariebergsskolan är det en större utmaning.

– Det är svårare ju äldre eleverna blir. På Mariebergsskolan har det inte fungerat att förbjuda helt. Vi har bestämt att mobilerna ska ligga i skåpen under dagen. Många går såklart och använder den på rasterna då. Men i lektionssalar, idrottssalen, matsalen och omklädningsrum är det mobilfri zon, säger Christer Falkmar, rektor på Mariebergsskolan.

För Christer Falkmar är det viktigt att arbeta mot mobilernas framfart.

– Vi vet ju inte hur de påverkar oss. Det är inte bra att titta på en skärm hela tiden. Vi är inte skapta för det. När jag går i korridoren vill jag inte möta elever som nedsjunket sitter och tittar ner i sina mobiler.

Enligt Maria Kjällström betonar vikten av att ha en dialog med eleverna.

– Det blir svårare när barnen kommer upp i åldrarna. På högstadiet och gymnasiet känns det lätt pekpinnigt. Eleverna ska själva äga den här frågan. Det måste finnas en dialog med eleverna om hur man bäst går tillväga, säger Maria Kjällström.

Artikeltaggar

KarlstadMaria KjällströmMariebergsskolanMobiltelefoniSkola och utbildningVästerstrandsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.