Hoppa till huvudinnehållet

Gamla kraftstationens framtid är en prioriterad fråga

Publicerad:
”Vi arbetar för och hoppas att ett nytt hyresavtal är på plats inom kort”, skriver kommunalråden Per Lawén (S) och Göran Adrian (C) i ett insändarsvar om Gamla kraftstationen i Deje.
”Vi arbetar för och hoppas att ett nytt hyresavtal är på plats inom kort”, skriver kommunalråden Per Lawén (S) och Göran Adrian (C) i ett insändarsvar om Gamla kraftstationen i Deje. Foto: lisa olaison nwt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Roger Sundholm”, NWT 22 juli och Elin Bolin, Deje”, NWT 4 augusti

Bevara konsthallen Gamla kraftstationen i Deje!Får Forshaga till ett hyresavtal gällande Gamla kraftstationen?

Tack för era insändare, Roger och Elin.

Vi vill möta den oro och frustration som finns kring Gamla kraftstationens framtid. Verksamheten är en viktig aktör för kulturen och besöksnäringen. Att den finns kvar och kan utvecklas är självklart en prioriterad fråga för Forshaga kommun. Vi arbetar målmedvetet för att få till ett nytt hyresavtal där önskemålen från föreningen, som driver verksamheten, och Fortum, som äger lokalerna, kan mötas.

Föreningen Ulleruds teateraktörer har drivit verksamhet med konsthall och café i Dejefors gamla kraftstation sedan 2013. När ett nytt hyresavtal skulle tecknas för snart fem år sedan gick Forshaga kommun in som mellanpart då Fortum Sverige AB, som äger lokalerna, inte ville teckna avtal direkt med en förening. Hyreskontraktet skrevs på 15 år och sträckte sig till 2033. I början av året valde Fortum att säga upp avtalet med hänvisning till behov av säkerhetsåtgärder och att avtalet inte är anpassat till nuvarande verksamhet.

Gamla kraftstationen är en viktig aktör för kulturen och besöksnäringen, inte bara i Forshaga kommun utan i hela Värmland. Forshaga kommun stöder Gamla kraftstationen med ett verksamhetsbidrag på en halv miljon kronor årligen. För oss är det viktigt att verksamheten finns kvar och får möjlighet att utvecklas. Vi arbetar sedan uppsägningen i januari för att förhandla fram ett nytt hyresavtal där parternas önskemål kan mötas. Fortum har meddelat att deras ambition är finna bra lösningar.

Avtalsprocess tar tid och vi kan förstå att det är frustrerande att ett nytt avtal ännu inte är på plats. Framförallt för verksamheten men också för oroliga besökare. Diskussionerna går framåt och vi arbetar så snabbt som det är möjligt.

Kommunen har en nära dialog med båda parter. Vi har haft bra diskussioner som lett till lösningar under tiden som vi förhandlat. Det finns dock frågor som kvarstår, både från Fortums sida som ägare av fastigheten och de önskemål som Ulleruds teateraktörer har. En fråga som vi ännu inte funnit någon lösning på är föreningens önskemål om att servera alkohol i lokalen och på området.

Gamla kraftstationens framtid är en prioriterad fråga. Vi arbetar för och hoppas att ett nytt hyresavtal är på plats inom kort.

Per Lawén

Kommunalråd (S)

Göran Adrian

Kommunalråd (C)

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenGöran AdrianInsändarePer Lawén