Hoppa till huvudinnehållet

Anders kamp gav resultat - Vasaloppet öppnar för rullstolsburna

Publicerad:
Stenar, kottar och rötter gjorde det tufft att ta sig fram i Vasaloppsspåret men Anders Andrae är inte den som ger sig i första taget.
Stenar, kottar och rötter gjorde det tufft att ta sig fram i Vasaloppsspåret men Anders Andrae är inte den som ger sig i första taget. Foto: privat

Nästa år kan den första Rullstolsvasan bli verklighet. Tack vare Anders Andrae och Anders Eriksson som två år i rad tagit sig från Sälen till Mora i rullstol och permobil ihop med ett gäng andra.

När rullstolsburna inte fick vara med i något av Vasaloppets arrangemang beslutade sig Anders Andrae förra sommaren för att ta sig de dryga nio milen på egen hand. Anders Eriksson och två andra var inte sena att hänga på. I år gjorde duon om samma resa tillsammans med tio andra med funktionsvariationer och åtta medföljande. Sitt initiativ, som Anders Andrae döpt till Den långa vandringen, kom i mål i Mora i onsdags efter en vecka i spåren - och det har inte gått obemärkt förbi. Nu påskyndar Vasaloppsorganisationen sitt mångfaldsarbete för att göra Vasaloppet tillgängligt för fler berättar Vasaloppets vd Johan Eriksson för SVT Dalarna.

– Det känns jättestort, historiskt, att de planerar en Rullstolsvasa. Vi satt i bussen hem från Mora och jublade allihop, sedan får vi se hur långt de kommer med det, säger Anders Andrae.

Naturguide

Anders Andrae är uppväxt i Munkfors och rullstolsburen sedan födseln på grund av ett ryggmärgsbråck. Han har bott i Stockholm sedan gymnasiet och arbetar som naturguide och tillgänglighetskonsult i det egna företaget Willut som har arrangerat Den långa vandringen i två år.

Den långa vandringen mellan Sälen och Mora svetsade samman gruppen. Här är några av årets deltagare. Från vänster: Noah Lundberg med hunden Skåll, Louise Winckler, Linda Lord, Ludvig Hellström, Anders Eriksson med sin assistent Paulina Nygård bakom, Catharina Andrae med sin son Linus Andrae, Karin Gullberg, Anders Andrae med sin golden retriever Iris. Bakom står Christina Paulsen och längst till höger Cia Grönborg och Estelle Domeij.
Den långa vandringen mellan Sälen och Mora svetsade samman gruppen. Här är några av årets deltagare. Från vänster: Noah Lundberg med hunden Skåll, Louise Winckler, Linda Lord, Ludvig Hellström, Anders Eriksson med sin assistent Paulina Nygård bakom, Catharina Andrae med sin son Linus Andrae, Karin Gullberg, Anders Andrae med sin golden retriever Iris. Bakom står Christina Paulsen och längst till höger Cia Grönborg och Estelle Domeij. Foto: Privat

– Mitt naturintresse har jag med mig sedan uppväxten. Mina föräldrar pushade mig och tog med mig upp till fjällen och till skogarna runt Munkfors. Huset där vi bodde var inte riktigt anpassat men det har gjort mig till den jag är i dag. Jag är envis och ser möjligheter i stället för omöjligheter, berättar han.

2015 startade han föreningen Skogstur för att anordna promenader för människor med funktionsvariationer.

– På promenaderna såg jag att viljan att anpassa och göra det lättare för de här grupperna att komma nära naturen fanns, men de hade inte gjort det på rätt sätt, eftersom de saknade kunskap.

Anders Andraes golden retriever Iris var en självskriven deltagare på färden.
Anders Andraes golden retriever Iris var en självskriven deltagare på färden. Foto: Privat

Klarälvsleden

Anders kände att han ville arbeta med frågan professionellt och startade företaget Willut som främst har uppdrag i Stockholm men även i andra delar av landet.

– I våras var jag i Skåne och nu Dalarna men jag har lite planer i Värmland också. Jag har tänk ta med folk på Klarälvsleden, från Ekshärad till Hagfors, men det är en stor apparat precis som Den långa vandringen. Jag måste kolla var man kan bo i tält och hur det ser ut med matbiten.

På resan mellan Sälen och Mora fick de hjälp med logistiken.

– En kille från Evertsberg hjälpte oss och körde utrustning och toaletter mellan varje lägerplats och något liknande måste jag ha även i Värmland om det ska funka. Vi hade bara med oss det vi behövde under dagarna, och det räckte, säger Anders.

Lättare i år

Han känner sig fortfarande lite öm i kroppen men tycker att det gick lite lättare att rulla från Sälen till Mora i år jämfört med förra sommaren.

– Jag visste vad som väntade och var mer vältränad. Sedan var vi ett större gäng i år, det är roligare och det gör att man får mer fart på kroppen, berättar han.

Färden bjöd på riktigt vildmarksliv och som bekant – några riktigt jobbiga backar. Deltagarna sov i tält utom en natt när de sov i en nedlagd skola i Evertsberg.

Vädret varierade, minst sagt.

– Det var hagel, regn, sol och åska, berättar Anders.

Hur kändes det när ni kom i mål?

– Jag var trött men glad för att ha gjort det i år igen. Sedan är det alltid tråkigt att säga adjö till varandra, för man blir ett sammansvetsat gäng när man är ute på sånt här.

Jag hoppas på en rullstolsvecka där alla, även de med andra funktionsvariationer som inte syns, har möjlighet att delta.
Anders Andrae

Anders hoppas att den kommande Rullstolsvasan inte blir en tävling.

– Gör man det till en tävling försvinner ju väldigt många som behöver komma ut på det här sättet som vi gör. Jag hoppas på en rullstolsvecka där alla, även de med andra funktionsvariationer som inte syns, har möjlighet att delta, säger han och fortsätter:

– Min tanke är att man ska få in Den långa vandringen i programmet under Vasaloppsveckan. Då är min förhoppning att man ska göra rastplatserna och toaletterna lite mer tillgängliga, att man kan åka dit när som, även om man har ett funktionshinder. Många av rastplatserna kan man komma till med bil. Då kan man göra det som en utflykt och köra på spåret så långt man vill.

Som naturguide och tillgänglighetskonsult vet han vad som behövs för att ge människor med funktionsvariationer tillgång till naturen, och vad som kan gå fel. Han bidrar gärna för att göra sträckan mellan Sälen och Mora tillgänglig för alla.

– Jag tänker ta kontakt med Vasaloppsorganisationen nästa vecka, när jag landat på riktigt, säger han.

Nästa sommar kan den första Rullstolsvasan bli verklighet.
Nästa sommar kan den första Rullstolsvasan bli verklighet. Foto: Jonas Solberger

Artikeltaggar

FunktionsvariationMänskligtMoraMunkforsPermobilRullstolSälenSportStockholmTillgänglighetVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.