Hoppa till huvudinnehållet

Mystiskt ljussken i natt – familjen Wennberg trodde de såg ett UFO

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Rickard Wennberg fick syn på det mystiska ljusfenomenet i natt.
Rickard Wennberg fick syn på det mystiska ljusfenomenet i natt.

Familjen Wennberg från Kil hade lagt sig i trädgården på lördagsnatt för att bevittna de brinnande meteorbitarna som skulle korsa jordens omloppsbana. Plötsligt fick de se ett konstigt klotformat ljus.

– Vi skämtade att det var ett UFO, men det var troligtvis en raketuppskjutning, säger Rickard Wennberg.

Vid midnatt fick familjen Wennberg, pappa Rickard, mamma Jenny och dottern Judith se ett 20-tal brinnande meteorer från sin trädgård i Kil.

– Vi får inte så mycket ljusföroreningar i vår trädgård och månen syntes inte, så vi fick se mycket av stjärnfall, säger Rickard.

Chans att se årets stjärnregn

Efter meteorregnet gick mamma Jenny in, medan Rickard och Judith låg kvar.

Strax innan klockan 01.00 dök ett ljus upp på himlen.

– Jag såg tydligt ett klart klotformat ljusobjekt, med två ljuskäglor. Klotet blev ljusare och ljusare tills det såg ut som en liten måne med en ljus aura. Den var totalt ljudlös, säger Rickard.

Rickard blev väldigt förvånad och undrade vad han såg.

– Vad fan är det där? Vad fan är det där?, sa jag flera gånger, säger Rickard.

– Jag tror att det är ett UFO, säger Judith, 13 år.

De hade bestämt sig för att ligga och titta på himlen utan telefoner. Så Judith sprang snabbt in och hämtade sin mobil för att filma det klotformade ljusfenomenet.

– Vi hade bestämt att vi inte skulle ha några mobiler. Utan vi låg och tittade och nöjt. Vi ville vara lite analoga och ligga och meditera och titta på kosmos, säger Rickard.

I en minut rörde sig ljuset över himlen.

– Vi blev lite tagna och gick in och började googla. Men vi fick inga svar på vad det kunde vara, säger Rickard.

På lördagsmorgonen, återgick Rickard till att googla och på Expressen gick det att läsa att det troligtvis var en raketuppskjutning från Elon Musks företag Space X. Att det var e Falcon 9-raket som skickats upp från Kalifornien under natten mot lördag svensk tid. Raketen skickades upp med 46 sateliter i olika riktningar och Space X har enligt Stempels bekräftat att raketen var i en polär bana.

Artikeltaggar

Elon MuskExpressenFritid och livsstilKalifornienKilSpaceXTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.