Blanda hyresrätter, bostadsrätter och villor. Det är ett sätt att minska klyftorna i Karlstad.
Men Moderaternas toppkandidat i kommunvalet, Alexander Torin, är inte nöjd med det blågröna styrets insatser på den punkten.
– Jag tycker inte att vi har lyckats, säger han.
Inför valet 2018 belyste NWT klyftorna mellan olika stadsdelar i Karlstad.
– Man kan ha en vilja och en förhoppning att trenden vänder. Vi ska göra allt för att motverka detta, sa kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) då.
Fyra år senare har klyftan växt när det gäller arbetslöshet och ohälsotal, men minskat avseende inkomst och andel som har eftergymnasial utbildning.
Här är vägen som delar Karlstad: ”Oroande att klyftorna växer”Sedan 2010, när det blågröna styret tillträdde, har klyftorna växt generellt.
Inför kommunvalet i höst toppas Moderaternas lista av Alexander Torin.
Vad tror du det beror på att klyftorna ökat?
– Jag tror man behöver se det i en nationell kontext, att inkomstskillnaderna har ökat. Vi har haft en ganska stor migration och vi har varit för dåliga på att få nyanlända i arbete. Den största skillnaden är om du har ett jobb eller inte.
Vad beror det på att det inte gått så bra som ni velat den här mandatperioden?
– Framför allt har pandemin gjort att vi har fått fokusera på helt andra saker än vi hade tänkt.
Varför ökar arbetslösheten i vissa stadsdelar, trots att den sjunker i stort?
– Jag tror att pandemin slog väldigt hårt mot jobb i servicebranschen, där man kan få sitt första jobb och etablera sig på arbetsmarknaden.
Vad har ni gjort de här fyra åren för att minska klyftorna?
– Vi har jobbat med att minska risken för social utsatthet genom att satsa på mer pengar till socialtjänsten och jobba nära polisen. Till hösten kommer alla elever i gymnasieskolan och på fler grundskolor att serveras frukost som ett test under ett år. Tittar man på gymnasiet de senaste tre åren har examensgraden ökat för varje år.
Per-Samuel Nisser tog upp mer blandade bostadsområden som en viktig faktor för att minska inkomstklyftorna.
– Jag tycker inte vi har lyckats med det. Till viss del, när vi gör nya stadsdelar, har vi blivit mycket bättre. Jag tror man får en negativ spiral om alla som kommer in på arbetsmarknaden och vill inleda bostadskarriär lämnar bostadsområdet det första de gör.
Han tar nybyggena i Tullholmsviken som exempel, eftersom Orrholmen som ligger intill är en stadsdel som halkar efter.
– Du får en helt annan sammanbyggd stad, där vi också får kultur som en del med operans filial. Det blir ingen tydlig barriär.
Det är något att fundera över när det gäller Gruvlyckan, anser han.
– Där är det så mycket barriäreffekter runt omkring, man måste verkligen tänka över bostadsutvecklingen i nästa översiktsplan. Hur ser vi till att göra samma sak som vi gjort med Tullholmsviken och Orrholmen, fast med Gruvlyckan?
”Utbildning är a och o”
Alexander Torin är ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen och många av hans svar handlar just om utbildning.
Man pratar en del om matchningsproblem på arbetsmarknaden?
– Där tror jag att kommunen kan bli bättre än i dag på att erbjuda fler yrkesutbildningar. Jag tror att yrkeshögskola är ett bra mellanläge mellan yrkesprogram på gymnasiet och akademi. Kombinationsutbildningarna vi har kört de senaste åren, där man lär sig språket och ett yrke samtidigt, har varit jätteframgångsrika. Nästan alla får jobb. Det tror jag man kan utveckla mer mot bristyrken.
Om Moderaterna får styra i fyra år till, vad åstadkommer ni då?
– Utbildning är a och o. Det handlar om att se till att man får bättre skolor, att lärarna får mer resurser och att fler lämnar skolan med godkända betyg och får förutsättningar att ta en gymnasieexamen. Vi ska driva på för att det byggs bostadsrätter, villor och radhus där det saknas.
Han pekar på västra Karlstad som en plats där mer insatser behövs.
– Vi behöver titta på Gruvlyckan ihop med Våxnäs, där ser vi till exempel att färre är engagerade i idrottsföreningar och andra skyddsfaktorer för utsatthet är inte lika starka där. På Kronoparken har vi lyckats vända trenden i grundskolan, till exempel. Det viktiga i Karlstad ska vara vart man är på väg, inte vart man kommer ifrån.
Om ditt parti får fortsätta styra, har klyftorna minskat om fyra år?
– Ja, det är min förhoppning.