Kjell Göthe: Löftenas tid har kommit

Signerat
PUBLICERAD:
LO lägger 50 miljoner som stödpengar för att Andersson skall vinna valet, men vill då också se 201 miljarder på plats för vård, skola och omsorg under nästkommande fyra år.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Grundläggande för en stat är att kunna försvara sina undersåtar mot yttre och inre våld. Det klarar vi för närvarande inte, skriver Kjell Göthe.

Det drar ihop sig till val så mitt råd till er läsare är: Var på din vakt, för nu kommer en tid när de stora löftena kommer att hagla över oss väljare. Lyssna och analysera därför noga och tänk till en extra gång! Nyss såg jag en helsidesannons med statsminister Magdalena Andersson (S) som avsändare. Hon tittar på oss och säger: ”Så här tänker jag. Sverige blir starkare när vi möter kriser tillsammans. Det blev tydligt under pandemin, när vi hjälptes åt för att värna varandras liv och hälsa. Med samma enighet kan vi ta itu med de samhällsproblem som försvagar vårt land.”

Texten låter lagom idyllisk, rent av bagatelliserande. För problemet är ju att vårt land är i djup, akut kris inom ett stort antal områden (ett dussin) som regeringen inte under två valperioder kunnat hantera och inte heller sökt samförstånd om trots lågt stöd i riksdagen. Statsministern har dessutom sannerligen själv varit i ett antal kriser. Hon fick avgå samma dag som hon tillträdde. Ja hon kom igen förstås, men förlorade omröstningen om sin budget och fick regera på M:s och KD:s budget. (S) hade också inför valet 2018 en lång rad vallöften, men resultatet har så här långt noterats till nästan noll i riksdagsprotokollet.

Jag slog på ordet ”demokrati” på nätet och där stod ”folkstyre” eller ”folkmakt”. Alla medborgare ska ha en möjlighet att tycka till om hur Sverige skall styras genom fria val utan tillstymmelse till påverkan från makteliten, eller genom annan organisations påverkan. Våra politiska rättigheter är också förknippade med skyldigheter. Och omvänt, det skall finnas en regering som fungerar, underförstått att annars byts den ut och nyval utlyses.

Grundläggande för en stat är att kunna försvara sina undersåtar mot yttre och inre våld. Det klarar vi för närvarande inte. Vi har dessbättre efter stor vånda i S-lägret ansökt om Nato-medlemskap och det pågår en nödvändig upprustning av försvaret. Men gängkriminalitet, annan grov brottslighet, vandalisering av hus och hem och alla tjuvligor som opererar på landsbygden, brottslighet riktad mot näringsliv och småhandlare – detta pågår för fullt. Skolan rapporteras i media vara i djup kris och detsamma gäller vården. Så osäkerheten i samhället sprider sig och detta kan inte döljas och absolut inte bagatelliseras i en valannons. Dessutom, i det läget bör statsministern och hennes statsråd absolut inte skylla sina misslyckanden på andra, de har haft åtta år på sig att agera.

Landsorganisationen har startat sin valkampanj för att hjälpa socialdemokraterna till en ny valseger. LO har utlovat 30 miljoner av medlemmarnas pengar på detta, dessutom läggs 20 miljoner på en utbildningsinsats av valarbetare. Summa 50 miljoner. ”Det är en historisk satsning”, som LO-ordföranden Susanna Gideonsson stolt kallar det. Nej LO har tidigare satsat mera. Men samtidigt fortsätter klappjakten på de LO-medlemmar som kan tänka sig rösta på SD. Enligt SCB:s senaste mätning är det 27,1 procent som vill göra det. (S når i mätningen 38,8 procent.) Men dessutom ger LO ett klart besked till S-partiet att vård, skola och omsorg måste få fler anställda och mycket mer pengar. Därför vill LO efter en valseger se en satsning på 201 miljarder kronor under de kommande fyra åren. Hoppsan, kallas inte detta för påtryckning eller rent av muta!?

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.