Vad som krävs av en politiker

Publicerad:
Hans Nilsson, numera Sjukvårdspartiet, tidigare Hela Edas Lista. Foto: Linus Carle

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Politiska kandidater ber om väljarnas förtroende. Om man ska bli vald gäller det också att leva upp till det.

SVT Nyheter Värmland (10/8) avslöjade i veckan att Hans Nilsson betalat hantverkare svart. Han är tidigare kommunalråd (Sjukvårdspartiet i Eda) och kandiderar för både lokalt och är andranamn för Sjukvårdspartiet i Värmland i hösten val.

Under sommaren 2020 renoverade han sin fastighet i Järnskog och betalade då för arbetet kontant. Nu säger han sig ha kontaktat Skatteverket för att betala av sin skuld. Sjukvårdspartiets partiledare, Marianne Utterdahl, säger till SVT att det som gjort är oacceptabelt men även att han får en andra chans.

Av det fortsatta förtroendet att döma anses det dock acceptabelt. Det finns värre saker som politiker blir påkomna med. Men det väcker ändå tanken om inte personer som aspirerar till att få styra över skattebetalarnas pengar inte själva borde hålla sina räkenskaper i styr.

Det har blivit något av en genre i den grävande journalistiken. Senast i början av sommar då Uppdrag Granskning avslöjade att skatteutskottets dåvarande ordförande, riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S), mantalsskrivit sig på ett fallfärdigt hus ute på en åker och därigenom fått många tusen kronor i traktamente.

Systematiska fel eller fiffel i privata affärer ger politiker dåligt rykte. Inte minst när det är på skattebetalarnas bekostnad. Långt mycket värre blir det med lagbrott, något som renoveringen kan bli om inte Hans Nilsson ställer allt till rätta.

Fuskande tär på förtroendet. Och politiken är en förtroendebransch. Även små försök att tillskansa sig ekonomiska fördelar kan tvinga en politiker att avgå.

Nu var det inte länge sedan Hans Nilsson avsattes från kommunstyrelsen genom en bisarr omorganisation i Eda. Bara förra sommaren fick Nilsson lämna sitt gamla parti, Hela Edas Lista, som följd av konflikter med lokala kommunpolitiker och tjänstemän.

Politikers personliga karaktär brukar få en obefintlig roll i svensk politik. Väljarna är mer intresserade av partierna politik snarare än valet av enskilda politiker. Det är rimligt att man inte försöka gräva i privatlivet. Men just ekonomi är annorlunda även om fuskandet oftast handlar om saker gjorda i det privata snarare än i tjänsten.

Nilsson, liksom många andra hoppfulla kandidater, vill få ansvar över den offentliga ekonomin. När kommuner och regioner kämpar för att få budgeten att hålla blir även små utgifter viktiga att hålla reda på. Om politikerna ska hantera detta kan de inte slira på detaljerna. Att försöka göra det enkelt för sig när besluten ska tas kan ge digra konsekvenser längre fram.

Såväl i kommun, region som i riksdagen handlar det om stora summor av skattebetalarnas pengar. Oavsett om det är avsiktligt eller inte blir felaktigheter och dåligt omdöme kostsamma historier.

Artikeltaggar

EdaHans NilssonJörgen HellmanLedareMarianne UtterdahlSVT Nyheter Värmland

Läs vidare