Hoppa till huvudinnehållet

Tareq Taylor gjorde Inre hamn till sitt kök: ”Jävligt mycket glädje”

Publicerad:
Reporter Amos Friedman
Amos Friedman
amos.friedman@nwt.se
Tareq Taylor spelade in ett avsnitt av Nordic Cookery i Karlstad under fredagen.
Tareq Taylor spelade in ett avsnitt av Nordic Cookery i Karlstad under fredagen. Foto: Eva Häggdahl

Tv-programmet Nordic Cookery med stjärnkocken Tareq Taylor stannade till i Karlstad när den nya säsongen spelas in.

I Inre hamn lagade han fyllda crêpes och därefter väntade bland annat fiske på Vänern.

Hur han beskriver Karlstad och Värmland som en maträtt?

– Då blir det bäversushi.

Nordic Cookery är tv-programmet som sätter det nordiska köket på kartan runt om i världen. Med Tareq Taylor i spetsen har programmet, som visas i över 100 länder, blivit en succé och de första tio veckorna nås en miljon tittare.

Ett av de kommande avsnitten spelades in i Karlstad. Under fredagen lagade Tareq Taylor crêpes fyllda med svamp, lök och varmrökt lax som fått gå ihop sig med grädde.

Kameran började rulla och Tareq Taylor inledde:

– Det brukar inte vara publik när vi spelar in, men idag har det samlat sig många fina människor i soliga Karlstad.

Fredagens besök var Tareq Taylors första besök i Karlstad. Under inspelningen säger han flera gånger vilken fin stad det är.

Det var Tareq Taylors första besök i Karlstad.
Det var Tareq Taylors första besök i Karlstad. Foto: Eva Häggdahl

Hur skulle du beskriva Karlstad och Värmland som en maträtt?

– Oj! Jag har bara varit i Karlstad en dag, men Värmland har jag varit i tidigare. Det är en bra blandning av vilt, stad, civilisation och jävligt mycket glädje. En sådan rätt, oh my lord, säger Tareq Taylor och skrattar på sitt karakteristika sätt.

Den frågan var du inte beredd på?

– Den var spännande, den gillar jag. Okej, men då blir det bäversushi. Lite vilt och med glimten i ögat.

Tareq Taylor bjöd både på skratt och matlagning.
Tareq Taylor bjöd både på skratt och matlagning. Foto: Eva Häggdahl

”Jag är en grillmänniska”

Karlstad bjöd på storslaget sommarväder under inspelningen. För Tareq Taylors del är det grillen som står i fokus när sommarmaten ska lagas.

– Jag är en grillmänniska på sommaren, det tycker jag är kul. Sen ska det gärna vara kalla tillbehör, och något gott grillat till. Det kan vara kött, fisk, fågel eller något helvegetariskt. Det är fantastiskt på sommaren.

Tareq Taylors fem måsten i köket:

Gott sällskap, bra musik, schyssta ingredienser, bra verktyg och kreativitet.

Den vana mat-tv-tittaren har säkert märkt att många av programmen spelas in utomhus.

Varför älskar alla tv-kockar att laga mat utomhus?

– Niklas Ekstedt sa en gång till mig att när vi lagar mat i naturen så förstärks våra sinnen och vi smakar saker mer. När vi kommer ut så kommer primalmänniskan fram, jaktinstinkterna och så vidare. Vi hör bättre, ser bättre och smakar bättre. Alla sinnena förstärks. Det ligger något i att allt blir godare utomhus.

2014 spelades det in ett avsnitt av tv-programmet i Värmland. Då stod bland annat laxrilette, gös och vilt på menyn.

Det var en hel del folk som hade samlats för att se inspelningen.
Det var en hel del folk som hade samlats för att se inspelningen. Foto: Eva Häggdahl

Vad har förändrats i din matlagning sedan dess?

– Jag hoppas och tror att den har förenklats lite grann. Det viktigaste med matlagning när man gör det på det här sättet är inte att försöka imponera och blända med massa tekniker, utan att inspirera till att upptäcka det som finns och prova det själv. Jag hoppas att den har blivit mer förståelig, greppbar och enkel. Inte mindre smakrik eller mindre spännande men att ”den där kan jag också göra”.

Är det därför du går hem i stugorna?

– Det vet jag inte. Jag hoppas det är för att jag genuint älskar det jag gör och att det känns på andra sidan.

Det börjar närma sig kräftskivetider. Vilket är ditt bästa tips, som inte är kräftorna?

– Kröka inte för hårt, så du hinner njuta utav det. Vissa går ut så otroligt hårt och så är det tolv snapsvisor innan första kräftan kommit i. Så njut av det, men mindre alkohol - det blir bättre då.

Om du bara fick äta en pizza resten av livet, vilken skulle det bli då?

– Hm. Då får det bli pepperonipizza.

”Det smakade jättegott”

När inspelningen i Inre hamn närmade sig sitt slut och den crêpen var färdig bjöd Tareq Taylor in publiken att smaka.

Publiken fick en smakbit av rätten.
Publiken fick en smakbit av rätten. Foto: Eva Häggdahl

Margaretha Backlund var minst sagt nöjd med smakprovet.

– Det smakade jättegott. Som en festlig crêpe, lite rökt smak från fisken. Det gifte sig bra och så fick jag själv tips att ta med hem.

Margaretha Backlund var glad över att ha fått se Tareq Taylor laga mat i Karlstad.
Margaretha Backlund var glad över att ha fått se Tareq Taylor laga mat i Karlstad. Foto: Eva Häggdahl

Margaretha Backlund ser mycket mat-tv och var glad att se Tareq Taylor i sin hemstad.

– Det är underbart att han är här. Han är nästan ännu trevligare i verkligheten.

Artikeltaggar

Inre hamnKarlstadNyheterTareq TaylorTV-serier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.