Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska deltagaren i Lego Masters: "Roligaste och knäppaste jag gjort"

Publicerad:
Emma Friman från Vålberg tävlar tillsammans med Andreas Lenander.
Emma Friman från Vålberg tävlar tillsammans med Andreas Lenander. Foto: Jakob Dahlström/TV4

Emma Friman från Vålberg är en av de tävlande i årets säsong av ”Lego Masters”. Medverkar gör aven bland andra Tommy Körberg och Stefan och Melwin Holm.

Snart väntar en ny säsong av byggprogrammet ”Lego Masters”. Programleder gör i vanlig ordning Mauri Hermundsson och bland de som gästar programmet gör Lego-entusuasten Stefan Holm som tar med sig sonen Melwin Holm.

Bland kändisarna som medverkar finns Tommy Körberg, Lisa Ajax och David Sundin och bland de tävlande finns några värmlänningar – Peter Röhr, 32 år, från Kil och Emma Friman, 34 år som kommer från Vålberg.

– Lego är ett stort intresse, börjar Emma Friman.

– Det tar mycket av min, jag gillar att gå på utställningar och bygger mycket så fort jag har chansen.

Legobyggandet tog fart ordentligt för åtta år sedan, berättar hon.

– Jag hittade en förening för vuxna Legobyggare som heter Swebrick. Det är ett väldigt härligt community, det blev mitt pass till världen av Lego.

När hon ombeds förklara fascinationen för Lego lyfter hon fram det kreativa.

– Jag har alltid gillat att skapa saker. Lego är en annan konstform än om man jobbar med färg eller teckning till exempel. Jag skulpterar med Lego. För mig har byggandet också varit en bra återhämtningsgrej. Ett sätt att stressa ner. När jag bygger är jag så inne i det och tänker inte på något annat. Lite meditativt.

Samtliga medverkande i årets säsong av ”Lego Masters”.
Samtliga medverkande i årets säsong av ”Lego Masters”. Foto: Jakob Dahlstrom

"Ett minne för livet”

Emma Friman tävlar tillsammans med Andreas Lenander, 39 år från Täby.

– Vi lärde känna varandra genom Swebrick och har varit på flera utställingar tillsammans, bland annat i Danmark. Vi snackade ihop oss förra året och bestämde oss för att söka till programmet.

När du bygger, vad bygger du helst?

– Väldigt olika. Jag gillar att skapa scener där det händer något. Jag berättar någon liten story med bygget. Men det kan lika ofta bara vara småroliga figurer.

Årets säsong ligger inspelad och klar, Emma Friman får såklart inte yppa något om hur det gick för henne, men upplevelsen beskriver hon som mäktig.

– Ett minne för livet. Jag träffade väldigt många andra, otroligt duktiga byggare. Det är nog både bland det roligaste och det knäppaste jag har gjort. Tävlingsmomentet var extremt nytt för mig. Väldigt spännande! Vi blev inkastade i en massa knasiga utmaningar som testar både stresstålighet och kreativitet.

Legobyggandet blev inte så meditativt under tävlingen?

– Haha, nej inte alls! Men när man kommer in i ett kreativt flow så finns ingenting annat än Legobitarna man har framför sig. Bara att köra.

Medverkar gör även Peter Röhr, 32 år från Kil som tävlar med Jonas Karlsson, 40 år från Skärblacka. "Lego Masters" visas i TV4 med start den 20 augusti.

Artikeltaggar

David SundinKändisarKilNöje/KulturStefan HolmTommy KörbergTVTV4Vålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.