Hoppa till huvudinnehållet

Maria Hebbe satsar på operakarriär – också: ”Älskar att vara nyfiken”

Publicerad:
Maria Hebbe sjunger gärna klassiskt och under pandemin har hon haft tid att öva ännu mer i denna genre. ”Mitt hjärta klappar lite extra för operamusiken!” Foto: Thomas Borrenmo

Värmlänningarna har vant sig vid att höra Maria Hebbe sjunga jazziga låtar i den vänliga och välklingande systertrion The Hebbe Sisters.

Nu gör hon sig redo för ett parallellt spår: med fokus på opera och klassisk musik.

– Jag älskar att vara nyfiken och att skapa nya projekt!

Maria Hebbe utgör tillsammans med systrarna Emelie och Josefine gruppen The Hebbe Sisters. Nu är hon också aktuell i en helt annan, ny konstellation: en grupp som fått namnet Unga musiker möts.

Och möttes var precis vad de gjorde, i våras, på Musikhögskolan Ingesund. Maria Hebbe talar om en ”blixtrande musikalisk kemi” som uppstod och gav impulsen till att skapa musik tillsammans, när hon fick höra alla instrumenten bilda en helhetsupplevelse.

– Från att ha tillbringat många timmar själv i övningsrummet, kändes det verkligen inspirerande att få höra musikerna skapa och spela alla vackra toner.

”Ett centrum i våra liv”

Gruppen består av sopranen Maria Hebbe, violinisterna Rebekka Hansli och Philemon Hahn, cellisten Mikael Bohlin och just nu av Marias pappa Lars-Inge Bjärlestam, som under sommaren vikarierar för Andreas Wetås Jara på cello.

– Han är stabil! säger hon om pappa som också, tillsammans med mamma, konsertpianisten Ulrika Hebbe, gett syskonen Hebbe en gediget musikalisk uppväxt, som hon beskriver som ”trygg, kärleksfull och inspirerande”.

Mikael Bohlin och Lars-Inge Bjärlestam är två av musikerna som följer med ut på miniturnén. Premiären blir på Rackstadmuseet den 18 augusti.
Mikael Bohlin och Lars-Inge Bjärlestam är två av musikerna som följer med ut på miniturnén. Premiären blir på Rackstadmuseet den 18 augusti. Foto: Tamara Pinco

Och även om The Hebbe Sisters är mest kända för sina jazziga, swingande klanger, har de starka rötter också inom den klassiska musiken.

– Vi är uppväxta i en musikerfamilj, påminner hon. Våra föräldrar är klassiska musiker och den klassiska musiken har alltid varit ett stort centrum i vårt liv, sedan barndomen. Vi har alla tre studerat klassisk sång genom alla år, som teknisk grund.

Men ska du byta spår nu till opera?

– Nej! Det här är ett parallellt projekt, förklarar hon. Det är ett sidoprojekt som jag jobbat stenhårt med under en tid. Mitt hjärta klappar lite extra för operamusiken!

Drömmer om roller

Under pandemin fick hon mer tid att fördjupa sig inom operans värld och det finns mycket där som lockar henne.

– Det finns så mycket att berätta, det är så mycket historia bakom. Jag får lära mig sjunga på italienska och tyska och man vet att kompositörerna suttit länge och arbetat med att komma på hur de ska skapa de här verken. Det finns en större dimension, ett större djup, som jag brinner för, säger hon.

Ett större djup

Samtidigt har hon en vilja att öppna det där djupa för fler och hon är väl medveten om fördomarna som många har kring operakonsten: många tror att det måste vara svårt och tungt och kanske även långt. Hon vill slå in en kil i det:

– Det här är lättillgänglig operamusik, lovar hon och ger ett exempel: Skrattarian ur Läderlappen.

– Jag hörde en inspelning med Britt Marie Aruhn, som sjöng den på svenska. Jag lyssnade och kände direkt att det här är ett stycke som jag vill sjunga!

Maria Hebbe lyckades få tag på hovsångerskan och med hjälp av henne fick hon den svenska texten.

– Det är bara jag och hon som har den, säger hon glatt och stolt.

Lovar publikfrieri

Den som sett Hebbe-systrarna live vet att det är livfulla stunder på scenen, men också inom operagenren får hon agera.

– Jag är så teatralisk som person så det kommer absolut bli en del skådespel och publikfrieri när jag uppträder.

The Hebbe Sisters har åkt runt i sin ”Smilbil” i sommar och spridit musikalisk glädje. Här gästade de äldreboendet Skogshyddan.
The Hebbe Sisters har åkt runt i sin ”Smilbil” i sommar och spridit musikalisk glädje. Här gästade de äldreboendet Skogshyddan. Foto: Olle Ängeby

Att växla mellan olika genrer känns inte främmande för någon av systrarna Hebbe.

– Det är alltid kul att blanda musikgenrer hej vilt!

Drömmer om operaroller

Operaariorna kräver dock en annan sångteknik och Maria Hebbe har tagit lektioner för sångpedagogen Anders Hörngren i Arvika i flera år. Hon har även tagit många lektioner för operaprofessorn Barbara Bonney i Salzburg.

– Anders är 86 år och en sann legend! Han jobbar för att få fram den naturliga klangen och inte konstla till det, beskriver hon och räknar med att fortsätta jobba:

– Den klassiska musiken blir man aldrig färdig med! Det gäller att alltid hålla igång med sin övning när man jobbar med musik.

Vad har du för planer nu för framtiden i musiken?

– Jag har så mycket drömmar om vad jag vill med The Hebbe Sisters och Duo Sentire. Drömmarna med operamusiken är att utvecklas ännu mer och få delta i operaproduktioner, kanske vara med i någon kör och spela någon roll. Jag älskar att vara nyfiken och att skapa nya projekt. Och det här gör jag inte själv, utan med fyra fantastiskt duktiga musiker. Nu har vi övat massor och längtar efter att få presentera vår musik för publiken här i Värmland.

Turnéfakta

Här kan du höra Unga musiker möts

Konsertpremiär på Rackstadmuseet i Arvika den 18 augusti.

Sedan väntar Galleri Mats Bergman i Karlstad den 19 augusti (endast Maria, Mikael & Lars-Inge), von Echstedtska gården i Säffle den 20 augusti (endast Maria, Mikael & Lars-Inge), Glafsfjordens musikfestival vid Hillringsbergs herrgård den 20 augusti samt Bogen kyrka den 21 augusti.

Artikeltaggar

Anders HörngrenArvikaGalleri Mats BergmanHillringsbergs HerrgårdKarlstadLars-Inge BjärlestamMaria HebbeMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturOperaRackstadsmuseetSäffleThe Hebbe Sistersvon Echstedtska gården

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.