Krönika om travsportens stora problem: ”Det gör ont i mig”

Publicerad:
Vår krönikör och travtippare Oliver Johansson ser med oro på de dalande publiksiffrorna inom travsporten.

Travsporten brottas med ett stort problem, och någonting måste hända. I den här veckans krönika tar Oliver Johansson upp de dalande publiksiffrorna inom travet.

Dessutom delar han med sig av sina bästa tips inför helgens V75-dramatik på Åbytravet.

I måndags blev jag besviken. Jag hade mycket att göra och trodde inte jag skulle hinna till Färjestadstravet för att kolla på kvällstävlingarna. Men jag tog med mig min polare och givetvis stod vi där för att kolla på loppen som hundra gånger förut.

Man får prioritera, helt enkelt.

Det tråkiga är dock, att hur mycket jag än älskar att vara på plats på Färjestadtravet så gör det ont i mig att se så lite människor på läktarplats och det är ett stort problem vi har inom den svenska travsporten.

Vad ska man göra?

Jag tror att biljettpriserna är A och O. Färjestadstravet bjöd samtliga medlemmar på gratis inträde och man gjorde det även tillgängligt att spela i kassor i entrén.

Det tyckte jag var ett väldigt bra initiativ, men det räckte tyvärr inte för att få till välfyllda läktare.

Vad kan locka tillbaka publiken?

Behöver man bjuda besökarna på en bit mat eller någon typ av upplevelse som gör att det verkligen blir attraktivt att åka och kolla på trav?

Nu skriver jag verkligen inte bara om Färjestadstravet utan jag riktar mig till samtliga banor runt om i Sverige.

Jag känner att det måste finnas någon där ute som kan komma med ett rimligt förslag till att locka publik, som verkligen tar tag i frågan – för annars ser det inte ljust ut inför framtiden.

Semestern är över för många och folk väljer att fokusera på “viktigare” saker än att åka på trav en måndagskväll. Men om vi inte hittar en bra lösning på problemet, vad tror ni antalet besökare kommer att vara på tävlingsdagarna under hösten – när oron kommer för till exempel höga elpriser och man håller ännu hårdare i plånboken?

Tro mig. Det kommer vara lika tomt på banorna som det var under pandemin.

Suck...

Veckans travspaning

Förra veckan var V75 lika svårt att tippa som det är att knäcka koden till att få välfyllda läktare på travbanorna. Ingen fick sju rätt och en superjackpot väntar oss härnäst. Nu är det dags att vi rycker upp oss och jag är redo att vråla in spiken i avslutningen. Den vinner Åbys Stora Pris enkelt. Här är nycklarna!

V75-1

1 Gooner är snabb och fick äntligen ett bra läge. Han kan definitivt slå till på open stretchen. Streckas.

5 Adde S.H är inte gynnad av distansen och här skriker det torsk med stora bokstäver. Kan tänka mig att steka honom faktiskt.

11 Unico Broline går över alla distanser och utgångslägen. Kapaciteten är hög och han är förstahästen i loppet.

V75-2

2 Run N Cola är riktigt tidig här efter flera starka prestationer på slutet. Bra läge och vass kusk. Given.

8 Cabasse mötte riktigt bra hästar senast och är inte helt borta här. Läget är minus men han ska med om man målar i loppet.

11 Palmyra har gjort det okej men procenten är för hög här. Ingen häst att luta sig emot. Schas.

V75-3

1 Midnight Special hoppade nog bort segern senast men han står sig bra i den här klassen. Platsbud absolut men jag blir inte förvånad om han skräller.

4 Parveny har inlett året riktigt bra och man har nog inte sett botten i honom än. För stor favorit dock och jag kommer gardera, IGEN.

9 Hildago Heldia spikades i Halmstad när systemet kammade hem 200 tusen kronor men han tappade sig senast och det oroar lite. Måste dock streckas.

V75-4

6 Faeza Zet var grym senast och nu blev läget perfekt. Får hon bestämma lite i täten kommer det bli jobbigt för övriga. Spikförslag.

10 Jeans N Passion står bra inne här och hon är definitivt ett segerbud om mitt spikförslag gör bort sig. Jag vill även nämna en tredje pålle.

14 Zanella har varit fruktansvärt bra och ska nu ut på den stora scenen för att visa upp sig. Dessa tre kommer man väldigt, väldigt långt på.

V75-5

5 Charliebrown Effe är ingen rolig motståndare för övriga ekipage och gör han om loppet han gjorde under elitloppshelgen finns det ingen som slår honom.

7 Zorro Wind var bländande på Årjäng tidigare under sommaren och jag tycker han är det främsta motbudet till favoriten.

11 Bugatti Miles gör alltid bra lopp och trots bakspåret finns det en viss segerchans.

V75-6

5 Akilles Face var riktigt nära segern senast och blir mitt förstastreck i loppet och möjligen en häst jag kommer luta mig emot på Dagens Dubbel.

10 Seven Nation Army avslutar alltid sylvasst och i den senaste starten fick vi facit på det. Jag tror det är heltäckt på dessa två och bläddrar vidare.

V75-7

1 Hail Mary hade allt sparat i den senaste starten och här är det upplagt för en klassisk spets och slut prestation. Jag tror helt enkelt att han är bombklar. Spik.

5 Admiral As och 10 Rackham ser jag som dom värsta motståndarna.

Olivers spaning

Spiken: 1 Hail Mary förlorar inte.

Avslaget: 5 Adde S.H är ute på djupt vatten och garderingen är given.

Draget: 8 Cabasse kan slå till om det löser sig med positionerna.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken här.

Artikeltaggar

ÅbyÅbytravetBugattiFärjestadstravetOliver JohanssonOroligheterSamhälleSemesterTravTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare