Vad kan Platon lära oss om gängkriminaliteten?

Debatt
PUBLICERAD:
Jag tror att det står klart för de allra flesta av oss att vi vill leva ett liv där vi kan vara fria och så starka att vi kan ta ansvar för varandra, skriver Philip Johnsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER
Det samhälle vi då bör skapa är att se till att alla barn får kärlek och ges möjlighet att utvecklas, skriver Philip Johnsson.

Varenda partiledare har i Almedalen talat om dödsskjutningarna och gängkriminaliteten. Strängare straff och hårdare tag är den genomgående lösningen.

Magdalena Andersson upprepade dock att hon och socialdemokraterna skulle vända på varje sten för att hindra utvecklingen.

Då kom jag att tänka på Platon, grekisk filosof cirka 400 år före Kristi födelse. På många sätt var han en filosof som skapat vårt västerländska tänkande. Han ställde ett antal frågor som vi borde utgå ifrån.

Vad är det rätta sättet leva?

Svarar man på det så kommer nästa fråga:

Vilken är då den bästa formen för samhället?

När vi funderat på detta så är nästa fråga:

Vad är kunskap och hur når vi den?

Och så slutligen den fjärde frågan:

Vad är verklighetens grundläggande natur?

Ordningsföljden av dessa frågor borde vi använda för att ”vända på varje sten”. Jag tror att det står klart för de allra flesta av oss att vi vill leva ett liv där vi kan vara fria och så starka att vi kan ta ansvar för varandra.

Det samhälle vi då bör skapa är att se till att alla barn får kärlek och ges möjlighet att utvecklas. Då behövs ett starkt samhälle som kan stötta dom som behöver hjälp. Det kan vara sjukdom, olycka osv.

Och så var det kunskap. Jag har läst ett stort antal rapporter och fått referat av forskning. Alla pekar på att det går att ha ett samhälle där varje barn och alla familjer får en sådan hjälp att vi slipper se barn skjuta ihjäl grannar och kamrater. Att se till att ge alla barn möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Sådan är kunskapsläget. Överväldigande stark.

Den sista frågan Platon tyckte vi skulle fundera över är verklighetens natur. Ja vi är människor med alla våra inbyggda nedärvda mekanismer. Vi ser också hur denna verklighet kan ta sig uttryck i kärlek men också hämnd och våld.

Ett par exempel på kunskap:

I en artikel skrev barnpsykiatern Els den Teuling om en studie i Nya Zeeland.

”Ett av studiens resultat är att det finns ett tydligt samband mellan ilskeutbrott och impulsivitet som tre-åring och våldsamt beteende som vuxen. Flera forskargrupper från universitet världen över har kommit till samma slutsats.

Tänk om vi kunde uppmärksamma ilskeutbrott och impulsivitet vid 4-års-kontrollen på BVC, tänk om vi kunde hitta barnen med dessa riskfaktorer. Tänk om vi kunde hjälpa familjer tidigt för att förebygga lidandet för dessa barn, deras familjer och deras potentiella framtida offer.”

Ett annat sätt som alla vet om man letar efter kunskaper, är att ge barn möjligheter att uttrycka sig genom musik, ord, eller annat. Just nu pågår i Värmland en satsning på nycirkus, med en stor Cirkusfestival 20 augusti i Forshaga. Det är en form av kultur som har visat sig vara ett bra sätt att aktivera sökande barn och ungdomar som vi nu ser i brottsregistret.

För att vara konkret i dessa valtider. Socialdemokraterna i Karlstad har beslutat att utveckla kulturskolan och hitta sätt att nå fler barn möjlighet att hitta sina ”språk”. Här kommer cirkusutbildning att vara en form och utbildningen ska inte bara ske i centrala Karlstad utan runt om i kommunen.

Detta är ett sätt att vända barnens utveckling enligt Platons filosofi.

Philip Johnsson

Medlem i Socialdemokratiska kulturföreningen i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG