Hoppa till huvudinnehållet

Träd i staden är viktiga

Publicerad:
 ”Kommunfullmäktige gav nyligen ett uppdrag till de ansvariga nämnderna att öka grönskan i tätorterna”, skriver Torbjörn Nilsson (MP) i ett insändarsvar.
”Kommunfullmäktige gav nyligen ett uppdrag till de ansvariga nämnderna att öka grönskan i tätorterna”, skriver Torbjörn Nilsson (MP) i ett insändarsvar. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Anders Lindhe, NWT 3 augusti

Vart tar träden i Karlstads stadskärna vägen?

Tack Anders Lindhe för insändaren 3 augusti om ett viktigt ämne! Träden är viktiga och värdefulla i stadsmiljön. Träden gör staden vackrare, de ger svalkande skugga när solen gassar, de bidrar till bättre luft, och så vidare.

På politisk nivå bestäms det inte exakt var nya träd ska planteras. Men kommunfullmäktige gav nyligen ett uppdrag till de ansvariga nämnderna att öka grönskan i tätorterna, bland annat genom att träd som tas ned på gator, torg och i anlagda parker ersätts genom att kommunen planterar två nya träd i samma stadsdel eller område. Det gäller i alla kommunens tätorter – till exempel i Vålberg och Molkom likaväl som i Karlstad. Det var ett beslut som vi i Miljöpartiet drivit på för, och vi tycker det är en bra början.

Sedan är det också viktigt att värna särskilt om de gamla, grova träd som finns – de är särskilt värdefulla, både estetiskt och som livsmiljö för olika småkryp, lavar, med mera – och det är värden som tar väldigt lång tid att ersätta med nyplanterade träd. Därför bör sådana träd bara tas ner när det är absolut nödvändigt.

Torbjörn Nilsson (MP)

Ulvsby, Karlstad

***

REPLIK: Ersätt träd som fälls i stadskärnan omgående

Först av allt ett stort tack Torbjörn Nilsson för att du svarade. Jag önskar om möjligt hålla politiken utanför och mera gå till praktisk handling.

Hur kan vi omgående få till att kommunen på samma platser ersätter de träd i stadskärnan som av olika skäl behöver fällas? I bästa fall utöka vår centrala stad med än mera trädgrönska.

Det är jättebra att kommunen återplanterar träd vid andra platser, men det är minskningen av träden i stadskärnan som vi måste råda åtgärd på.

Flera har hört av sig och bekräftat att det min insändare tog upp är i överensstämmande med verkligheten, inspelet öppnade upp ögonen. Det pågår en bekräftad trädavveckling i vår stadskärna.

Om kommunen stegvis i lönndom tar bort träd i stadskärnan och inte på samma plats ersätter så måste detta transparent förmedlas till oss medborgare.

Kan du, Torbjörn, omgående ta tag i detta? Hjälp oss medborgare att återinföra träd där de historiskt skapat glädje, svalka och ren luft.

"Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det" (Winston Churchill).

Anders Lindhe

Artikeltaggar

InsändareKarlstadKarlstads kommunTräd