Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Ledin spred lycka med sommarhits

Publicerad:
Snubblande nära toppbetyg för Tomas Ledin.
Snubblande nära toppbetyg för Tomas Ledin. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sommaren är kort – men denna afton klamrar sig högsommaren kvar under den klarblå Karlstadhimlen. Tomas Ledin har väntat i över två år på att kicka igång ”En nådens sommarkväll – alla klassiska hits”, men pandemin kom emellan och istället fick vi se den evigt unge artisten fylla 70 bast. Helt otroligt och den tevesända födelsedagsfesten på Avicii Arena tidigare i år skapade antagligen än större förväntningar på denna best of-turné. Eller som han själv säger: ”Planen är att ikväll ska vi spela ALLA låtarna.”

Foto: Tommy Andersson

Som vanligt har han sitt lojala kompband i ryggen, ett fruktsamt samarbete sedan 22 år tillbaka, varför ändra på ett vinnande koncept?! Samtliga på plats under Friluftsteaterscenens skuggande tak förväntar sig sålunda hits från Ledins gedigna katalog, och hits får vi. Mannen har spridit sin musik i ett drygt halvsekel och en kväll som denna påminner om vilken låtskatt som Ledin har samlat på sig genom åren. Det är faktiskt lite sjukt, jag lyssnar inte ens på Ledin och ändå känner jag igen varenda låt som kvintetten bränner av under de drygt två timmarna. Folkkär blir en sanningsmättad och nästan oundviklig klyscha. Ledin säger att han vill sprida lycka medelst sin musik och det är precis vad de fem männen på scenen gör, vi i publiken blir det direkta kvittot på det och från och med Vi är på gång förvandlar de sittsektionen till ståplats.

Canis Roots Festival är tillbaka: ”Blir fina kvällar invid Fryken”

Det är lättare att lyckas om man bygger sitt musikaliska hus med talang, känsla, professionalitet och hårt arbete – i underhållningsbranschen får man inget gratis och Ledin har vandrat hela vägen. Vi får småsentimentala En dag på stranden, känsloböljande Vi ska gömma oss i varandra, rockiga Lika hopplöst förälskad och NYC-dängan På vingar av stål. Självklart även Sommaren är kort, Hon gör allt för att göra mig lycklig och det åttiotalsdraperade energipillret Sensuella Isabella.

! Två timmar med hits – wow liksom. Snacka om showbiz!

? 70 bast? Tomas Ledin är oförskämt fräsch, är det någon som verkligen har sett mannens födelsebevis?

Det märks att karln älskar att lira sin musik och Johan Franssons trumspel ger en svängig ryggrad till härligheten. Mellansnacket blir både lokalförankrat och personligt trots en del inövade floskler, men det hör väl till. Efter nittio nöjesfyllda minuter följer ett encore-set som är ett pärlband av tidlösa klassiker och publikfrieri. Vem har inte känt något i sällskap till Blå, blå känslor, En del av mitt hjärta, Du kan lita på mig, Just nu, Snart tystnar musiken och i natt är jag din. Ledin leker med våra känslor via kärlek, åtrå, svensk kultur och långa sommarnätter. En kväll som denna är han snubblande nära högsta betyg – proffsigt.

Artikeltaggar

Avicii ArenaJohan FranssonKonserterMariebergsskogenMusikNöje/KulturRecensionTomas Ledin