Hoppa till huvudinnehållet

Glittermonster, drömspel och längtande systrar – så blir teaterhösten 2022

Publicerad:
Strindbergsklassikern Ett drömspel får en ny skepnad i en Riksteateruppsättning som gör ett turnéstopp i Karlstad den 4 oktober.
Strindbergsklassikern Ett drömspel får en ny skepnad i en Riksteateruppsättning som gör ett turnéstopp i Karlstad den 4 oktober. Foto: Cata Portin

En skandalreporter drar in på Arenan, ett uppdaterat Tjechov-drama landar på Scalateatern och i Spinneriet gör akrobatiska glittermonster upp.

Höstens teaterprogram i Karlstad är gott och välblandat.

– Vi försöker ha smörgåsbordstänket, säger Hervor Svenonius.

Hon är ordförande i Karlstads riksteaterförening och kan nu presentera en härligt knubbig teaterbroschyr för hösten.

Höstprogrammet inleds den 11 september med ett besök av Özz Nûjen med föreställningen Laika och avslutas den 6 december med teaterkonserten Nu är det jul igen, med duon Lise och Gertrud.

Och däremellan väntar Strindberg och Tjechov, Rödluvan och fantasiresor, Selma och Gustaf, glittrande stjärnakrobater och återerövrande av finsk identitet – med mera.

Klassiker i ny skepnad

Totalt väntar ett tiotal teaterupplevelser på Arenan, Spinneriet, Wermland opera och Scalateatern och föreningen har även planerat för ett besök på Säffleoperan, där årets uppsättning är musikalversionen av succéfilmen Såsom i himmelen.

Hervor Svenonius är ordförande för Karlstads riksteaterförening.
Hervor Svenonius är ordförande för Karlstads riksteaterförening. Foto: Lena Richardson

Bland pjäserna som gästar Karlstad finns två riktiga teaterklassiker: Tjechovs Tre systrar och Strindbergs Ett drömspel.

Kända ansikten

Båda har fått förnyade tolkningar och Hervor Svenonius konstaterar att inte alla är förtjusta i att klassiska pjäser får ny skepnad, men:

– Jag tycker att det har en hel del poänger. Jag har till exempel varit i Stockholm i våras och sett Morbror Janne, en version av Tjechovs Onkel Vanja, placerad i Åmål! Den var väldigt bra.

I den pjäsen var Sissela Kyle en av skådespelarna och nu regisserar hon alltså en annan Tjechov-pjäs: ”Tre systrar” blir ”Tre lite äldre systrar”. Den 21 november kommer de till Scalateatern.

Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson, Emil Almén agerar i ”Tre lite äldre systrar”. Bilden är ett montage, skapat av retuschör Johanna Kallin baserat på fotografier av Hans-Olof Tani, Jannis Politidis, Jonas Adolfsson och Lanna Olsson.
Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson, Emil Almén agerar i ”Tre lite äldre systrar”. Bilden är ett montage, skapat av retuschör Johanna Kallin baserat på fotografier av Hans-Olof Tani, Jannis Politidis, Jonas Adolfsson och Lanna Olsson.

Här blir det kända ansikten: Maria Kulle (känd från dramaroller i både filmer och tv), Jessica Liedberg (känd från bland annat filmerna Bröllopsfotografen och Tillsammans), Siw Carlsson (komedienn som samarbetat både med Eva Rydberg och Stefan och Krister) och Emil Almén (känd från teaterroller och även en lång rad filmer, bland annat tv-dramat ”En kunglig affär”).

Spännande koreograf

August Strindbergs Ett drömspel kommer till Scalateatern den 4 oktober, i en tolkning av regissören och koreografen Carl Knif, som går på Riksteaterturné.

– Carl Knif är en riktigt spännande koreograf! Vi är jätteglada att vi har fått den föreställningen hit. Alla föreningar ligger ju i samma startgropar, så det är inte säkert man får allt man vill ha, förklarar Hervor Svenonius.

Ett drömspel är en samproduktion mellan Riksteatern, Svenska Teatern och Carl Knif Company.
Ett drömspel är en samproduktion mellan Riksteatern, Svenska Teatern och Carl Knif Company. Foto: Cata Portin

Mera Strindberg blir det i ”turboteaterföreställningen” Ågust och hans vänner den 25 oktober.

Skandalförfattare gästar

Värmland har förstås också sina egna litterära giganter. Både Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf är med på mer än varsitt hörn, när ”Skandalen Ida Bäckman” landar på Arenan.

Ida Bäckman var författaren och journalisten som kom Gustaf Fröding nära, så nära att hon anklagades för att ha stalkat den åldrande poeten. Också Selma Lagerlöf fick känna på hennes driv. ”Hon skapade kaos var hon än drog fram” förklaras det i programbladet och nu ser skådespelaren Anna-Lena Hemström till att Ida själv får ge sin version.

”Skandalpjäsen” ges två gånger: den 27 september på kvällen och på eftermiddagen den 28 september. Vid kvällsföreställningen deltar Sunneförfattaren Enel Melberg i ett publiksamtal efteråt.

Författaren Enel Melberg ska vara med i ett publiksamtal om Ida Bäckmann, tillsammans med skådespelaren Anna-Lena Hemström.
Författaren Enel Melberg ska vara med i ett publiksamtal om Ida Bäckmann, tillsammans med skådespelaren Anna-Lena Hemström. Foto: Helena Karlsson

Glittercirkus med Fux

Till det helt nya hör cirkusshowen Brats Carnival, som gästar Karlstad den 1 oktober. Det är australiensiska kompaniet Briefs factory som tillsammans med skådespelaren Robert Fux ska bjuda på en gränslös kärlekskabaret som enligt programbeskrivningen ”varvar rosa glittriga monster och hopprep med Rubiks kub och akrobatik”.

– Vi vet inte riktigt heller vad det är, men Robert Fux är alltid spännande. Jag har sett honom både i mycket seriösa roller och i väldigt utåtagerande, säger Hervor Svenonius förväntansfullt.

Glitter, kärlek och akrobatik utlovas när Robert Fux tillsammans med Brief factory ger föreställningen Brats carnival.
Glitter, kärlek och akrobatik utlovas när Robert Fux tillsammans med Brief factory ger föreställningen Brats carnival. Foto: Briefs Factory

Till Riksteaterföreställningarna som bokats in hör också ”Finska för invandrare”, den 9 oktober, om en ung man som växt upp i en svensk småstad och vill hitta tillbaka till sin finska identitet. Spelas på finska och svenska – och textas på båda språken.

”Faran inte över”

Hösten innebär väl alltid ett slags nystart efter sommaren, men i år är den känslan än mer påtaglig för teatervännerna. Efter två år präglade av pandemin, då alla kulturarrangörer fått antingen skjuta upp föreställningar eller släppa in ett begränsat antal åskådare, ser det nu desto ljusare ut.

– Vi har hållit igång under pandemin också, men nu är det nystart som vanligt och det hoppas jag att folk också känner. Man får hoppas också att det håller i sig; faran är väl inte över, men ingen har sagt till oss att vi inte får planera som vanligt, säger Hervor Svenonius.

Den som vill veta mer om höstprogrammet inom Karlstads teaterförening kan gå på en upptaktskväll på Arenan onsdagen den 31 augusti.

Özz Nûjen fortsätter turnera med föreställningen Laika i höst – nypremiären sker i Karlstad.
Özz Nûjen fortsätter turnera med föreställningen Laika i höst – nypremiären sker i Karlstad. Foto: Maryam Barari

Artikeltaggar

ArenanEnel MelbergFritid och livsstilGustaf FrödingHervor SvenoniusKändisarKarlstadKarlstads riksteaterföreningNöje/KulturÖzz NȗjenRiksteaternScalateaternSissela KyleTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.