Under pandemin fick många planerade operationer ställas in och i dag står cirka 5 000 patienter i kö.
För att korta köerna kommer regionen nu att erbjuda patienter operation i Oslo.
– Vi har slutit avtal med vårdföretaget Aleris och ett sjukhus i Oslo kommer nu ta emot värmländska patienter för operation, säger Eva Julin Dombrowe (L), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
På en presskonferens presenterade Region Värmland att regionen tecknat avtal med med det skandinaviska vårdbolaget Aleris. En del patienter i operationskön kommer nu att erbjudas operation på Frognersjukhuset i Oslo under hösten.
– Aleris bedriver specialistvård både i Sverige, Norge och Danmark. De har stor erfarenhet av samarbete med offentlig sjukvård. Vårt geografiska läge i Värmland gör att vi ser att det är en bra möjlighet för värmlänningar att kunna få vård i Oslo, säger Eva Julin Dombrowe.
Operationskön i Region Värmland har länge varit lång. Innan pandemin stod cirka 5 000 patienter i kö, när kön var som längst under pandemin väntade nästan 7 000 värmlänningar på operation. Enligt vårdgarantin ska en operation utföras inom 90 dagar, men enligt en kartläggning av Sveriges kommuner och regioner, SKR, tillhör Värmland de län där flest får vänta längst på operation.
Även om hälso- och sjukvården lyckats minska operationsköerna så uppfyller inte produktionstakten vårdgarantin. Därför fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att ge hälso- och sjukvårdsledningen i uppdrag att ta fram förslag på hur kön kan minskas.
Vi har avsatt 220 miljoner utöver den normala budgeten
Avtalet finansieras genom medel från den så kallade resultatutjämningsreserven, vilket innebär att inga pengar från hälso- och sjukvårdens ordinarie budget tas.
– Vi fick mycket pengar under pandemin från nationell nivå för att klara av pandemin. Det är de pengarna vi kommer att använda. Vi har avsatt 220 miljoner utöver den normala budgeten, säger Fredrik Larsson (M), ordförande regionstyrelsen.
Sedan tidigare köper Region Värmland tandreglering av Norge, men avtalet om operationsvård kommer vara annorlunda.
– Vi köper kapacitet. Det innebär att vi får den vården vi vill ha, alltså är det ortopedi vi vill ha så riggar de för det. Är det kvinnovård så riggar man för det. De har en väldigt hög kompetens på sin personal, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Så här kommer det funka
Exempel på operationer som kan bli aktuella i Norge är byten av knäleder, höftled, eller kvinnor som behöver operation för urinläckage eller när livmodern hänger tungt.
Region Värmland kommer nu gå igenom operationskön och utefter medicinskt behov kommer patienter att erbjudas operation i Oslo.
– Det är de som väntat länge, som inte kan vänta längre. Det gäller patienter inom ortopedi, öron-, näsa- och hals, kvinnosjukvård och viss annan kirurgi, säger Lena Gjevert.
De aktuella patienterna kommer att bli uppringda av medarbetare från Region Värmland. De som tackar ja till erbjudandet kommer sedan att bli kallade av och ha fortsatt kontakt med Aleris.
– Vi håller nu på att översätta de norska texterna till svenska som patienterna ska få. Vi kommer även ordna transport mellan oss och dem, säger Lena Gjevert.
Brev kommer även att skickas ut till dem som tackar nej, med information om hur man går till väga om man ändrar sig.
– Vår målbild är att vi ska vara igång i början av september. Jag hoppas så många som möjligt tackar ja, på så vis hjälper man både sig själv och andra genom att vi får ned väntetiderna, säger Lena Gjevert.